El president Torra fa una crida a retornar a la unitat aquest Onze de Setembre

El president Torra fa una crida a retornar a la unitat aquest Onze de Setembre

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha encapçalat aquesta tarda la celebració de la Diada Nacional de Catalunya a Lleida, on ha fet una crida a que aquest Onze de Setembre sigui “el tret de sortida d’una nova etapa que ens faci recuperar el tremp i les ganes de fer possible allò que algú va pensar que seria impossible”.

El cap de l’Executiu ha posat en relleu que “la repressió busca que estiguem a la defensiva, barallats entre nosaltres, plens de desconfiança i que ens dediquem a posar pedaços i tapar ferides en lloc d’avançar cap a l’objectiu que ens hem proposat”, i per això, “hem de fer el contrari”, ha demanat. “Ens toca retornar al camí de la unitat, de la generositat, de prendre la iniciativa, de recuperar la confiança, la solidaritat republicana, de ser constructius i tornar a explicar els avantatges de la llibertat pel nostre país”, ha remarcat.

El president ha recordat que “si l’estat espanyol no respecta l’opinió dels catalans, ha de tenir ben clar que ens plantarem. Que no ens resignem a la submissió” i ha apel·lat a la responsabilitat col·lectiva quan surtin les sentències contra el Govern, els polítics i els líders socials que van fer possible el referèndum del Primer d’Octubre. “Aquesta responsabilitat no la pot esquivar ningú. Jo, com a president, tinc la responsabilitat i el compromís de fer una proposta per acabar de culminar el camí a la independència”. Tot i que també ha recordat, que la responsabilitat “la tindrem totes les institucions, els partits, les entitats, i la ciutadania, que és qui ha de menar el rumb de Catalunya”.

El cap del Govern ha iniciat la seva intervenció recordant que “Lleida fou la primera plaça del Principat que va patir els canvis polítics repressius de Felip V” i “les conseqüències nefastes per a la població, les institucions, la cultura, l’economia i la llengua del decret de Nova Planta”. En aquest sentit, el president ha qualificat la Seu Vella “com la zona zero dels catalans” i un “símbol d’esperança, que ens permet adonar-nos, que a pesar de tot, som aquí”. “El país sobreviu gràcies a una característica que no ens van poder arrabassar: la voluntat de ser, el desig d’emprendre i de continuar endavant”.

Per això, el cap de l’Executiu també ha instat els assistents a “preparar-nos per la majoria d’edat que significarà tenir un estat independent” i a debatre “quin país volem”. “Enfortim les institucions, apoderem la ciutadania, marquem un horitzó clar i diàfan, sense boires, i recuperem la iniciativa”, ha reblat.

A l’acte, que per primera vegada han celebrat totes les institucions lleidatanes unitàriament, també hi han assistit l’Alcalde de la ciutat, Miquel Pueyo, el delegat del Govern de la Generalitat, Ramon Farré, i el president de la Diputació, Ramon Talarn.

La celebració ha comptat amb lectures de poemes, la interpretació de peces musicals a càrrec del cor de cambra Absis d’Ivars d’Urgell i el cor Àuria de Tarragona i la participació dels castellers de Lleida.

En acabar, les autoritats i la resta d’assistents s’han dirigit al monòlit del Turó de la Seu Vella on han fet una ofrena floral i el Cor de Cambra Absis i el Cor Àuria han interpretat Els Segadors. Posteriorment, el cap de l’Executiu s’ha dirigit a la Plaça de la Paeria, on ha saludat els Cantaires de Ponent, que cada dilluns reivindiquen la llibertat dels presos polítics i els exiliats.

Comentaris
COMPARTEIX !
Ofertas Depilación Láser