✅ Rebutjan atendre una pacient que parlava valencià al crit de “¡Viva España, viva el rey, viva el orden y la ley!”.

Un nou cas de discriminació lingüística ha ocorregut a Sant Vicent del Raspeig (l’Alacantí). Segons el relat de l’organització Plataforma per la Llengua , el mes de juny la mare d’Irene G. va avisar una ambulància del servei d’urgències mèdiques 112 en la localitat. Quan Irene va acostar-se als sanitaris per informar-los que havien sigut requerits per la seva mare, el sanitari va inquirir-li: “¿Qué dice? Hábleme en castellano“.

Segons informa DiariLaVeu, cuan Irene va continuar parlant en valencià, va mostrar al sanitari la seva incredulitat: “Si no m’entén, per què em contesta a tot el que li dic? A més, em fa mal el cor i tinc ansietat”. Segons ha denunciat la Plataforma, el sanitari no va oferir cap mena d’atenció a la pacient i, a més, va cridar: “¡Viva España, viva el rey, viva el orden y la ley!“.


Segons afirma l’organització en defensa dels drets lingüístics, “aquest nou cas de discriminació se suma a la llarga llista de casos de valencianofòbia que la Plataforma per la Llengua del País Valencià ha denunciat. Fa unes poques setmanes, la Plataforma per la Llengua denunciava el cas del pacient a qui van negar atenció sanitària perquè parlava valencià a Beniparrell i donava suport al repartidor il·licità a qui la Policia Nacional va aplicar la Llei mordassa pel fet d’adreçar-s’hi en valencià”.

Assegurar la competència lingüística

En un context en què la consellera de Justícia valenciana, Gabriela Bravo, va declarar que, “entre una bona atenció sanitària i exigir el títol de valencià, s’ha de garantir la salut del ciutadà”, la Plataforma pensa que “queda una altra vegada clar que l’única manera de garantir la salut dels ciutadans valencians és assegurar la competència lingüística de totes les persones que atenen el públic en la sanitat pública”. 

En aquest sentit, recorda que “organitzar activitats formatives per tal de garantir els drets lingüístics dels valencians és un deure legal que figura en la disposició addicional segona del Decret 61/2017, de 12 de maig, del Consell, pel qual es regulen els usos institucionals i administratius de les llengües oficials en l’Administració de la Generalitat”.

A més a més, considera que aquest sanitari va manifestar uns prejudicis lingüístics impropis d’un treballador del sector públic de la Generalitat Valenciana” i li recomanen “fer un curset de valencià”. Així mateix, també consideren necessari que la Conselleria “informe el sanitari sobre els drets lingüístics del poble valencià i que s’elabore un protocol a fi d’evitar que aquestes situacions es tornen a repetir”.

Comentaris
COMPARTEIX !
Ofertas Depilación Láser