✅ Bosch: “És inacceptable que la participació del vot exterior el 26M sigui només del 4,95%”

El conseller Alfred Bosch ha comparegut aquest matí per valorar les dades fetes públiques sobre el vot exterior en les eleccions europees. Dels 240.501 ciutadans inscrits al CERA (Cens Electoral dels Residents Absents) han pogut votar finalment 11.917 persones, una xifra que representa una participació del 4’95%.

Així doncs, de les 19.804 persones que van sol·licitar el vot (un 8’23% del total), només un 4,95% s’ha pogut fer efectiu.
El conseller Bosch ha insistit en la necessitat d’introduir canvis en el sistema de vot exterior: “Cada cop hi ha més participació en les successives cites electorals. El fet que en el vot exterior, a partir de la introducció del vot pregat, cada cop hi hagi menys participació, és inacceptable”.

Tot i que en els últims 10 anys el número de catalans inscrits al CERA ha augmentat de forma significativa (ha superat el doble d’inscrits), la participació a les diferents eleccions no para de decréixer. Bosch ha demanat una altra vegada que el govern espanyol “dediqui tots els esforços perquè això canviï”, i ha afegit que “ja n’hi ha prou d’haver de pregar el vot per poder exercir un dret fonamental”.

“El vot exterior havia assolit llindars de més del 30% de participació. Hem retrocedit en un dret fonamental”, ha recordat Bosch, que ha volgut mostrar la voluntat del govern català a seguir insistint en resoldre aquest fet “per la responsabilitat que té en servir a les ciutadanes i ciutadans de Catalunya”.

Sobre la resolució de la ONU

Pel que fa a la recusació que demana el govern espanyol de dos membres del Grup de Treball sobre les Detencions Arbitràries de Nacions Unides, el conseller Bosch ha afirmat que “el govern espanyol només actua quan no els afavoreix”. Bosch ha recalcat que “en el moment de la designació d’aquests experts, Espanya no hi va posar cap problema”. També ha recordat que, “quan han emès altres informes demanant l’alliberament de presos indegudament empresonats, Espanya hi ha donat suport”.

“Ara que no els interessa, i no els agrada el que diu el dictamen, el primer que fa el govern espanyol és desmerèixer el document”, ha lamentat Bosch. El conseller, a més, considera que el govern espanyol ha anat un pas més enllà: també “desmereix les persones del grup que l’ha redactat”. Per al conseller d’Acció Exterior aquest fet demostra la validesa de l’informe del grup de treball.

Segons Bosch, “el govern espanyol té dificultats en entendre com funcionen els organismes internacionals i té sobretot dificultats a entendre que han de complir amb dictàmens d’organismes oficials vinculats a Nacions Unides”.
mail_outlineENVIA PER CORREU

Comentaris
COMPARTEIX !
Ofertas Depilación Láser