✅ President Torra: “Quan es vulneren els drets humans d’algú es vulneren els drets humans de tots” | Diari Català Digital

  • El cap de l’Executiu es reuneix amb el president Puigdemont i li expressa el seu suport davant la decisió de “la junta inquisitorial central”
  • “Presentaré al Parlament una proposta democràtica basada en el dret a l’autodeterminació” si el TS no sentencia “la lliure absolució” dels presos polítics

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha parafrasejat aquesta tarda la Premi Nobel de la Pau Jody Williams afirmant que “quan es vulneren els drets humans d’algú es vulneren els drets humans de tots” i ha precisat que aquesta vulneració s’està produint a “la presó i a l’exili”. El president Torra ha expressat el seu suport al president Carles Puigdemont i als consellers Toni Comín i Clara Ponsatí davant “la junta inquisitorial central”, en referència a la decisió Junta Electoral Central (JEC) de prohibir la candidatura dels exiliats a les eleccions europees. El president Torra ha fet aquestes declaracions acompanyat del president Puigdemont després de reunir-se a Waterloo (Bèlgica), una trobada on han analitzat les darreres decisions de la JEC i la situació política després de les eleccions al Congrés dels Diputats i al Senat.

El cap de l’Executiu ha fet referència al judici al procés i ha recordat que “el que s’està jutjant a Madrid és del dret de Catalunya a la seva autodeterminació”. El president Torra ha assegurat que “no acceptaré una sentència que no sigui la lliure absolució” perquè “si defenso el dret a l’autodeterminació, com van fer els meus companys, com va fer president Puigdemont, jo sóc culpable”. “I no em considero culpable d’haver exercit el dret a l’autodeterminació”, ha conclòs. En paraules del cap de l’Executiu “aquesta tarda els nostres companys haurien d’estar en llibertat, els seus companys que estan a l’exili haurien de ser a casa amb les seves famílies” i ha afegit que “esperem la lliure absolució”, però “si no fos aquest el cas, presentaré al Parlament de Catalunya una proposta democràtica basada en el dret irrenunciable dels catalans a l’autodeterminació”.

En referència a les eleccions generals, ha recordat que “l’independentisme continua ocupant l’espai central a la política catalana”. Per la seva banda, el president Puigdemont ha assegurat que és el president Pedro Sánchez “qui ha de moure fitxa” perquè “serà el candidat a la investidura”. S’ha preguntat si “té alguna cosa a dir, a corregir o a reprendre d’allò que va trencar” i si “es vol instal·lar en la incertesa o vol resoldre”. I ha assenyalat que “no ho sabem; no sabem quina serà la seva política en relació a Catalunya”.

El president Carles Puigdemont ha explicat que la trobada ha servit per analitzar “la situació política amb la perspectiva que ens dona aquestes setmanes de coll abans de la configuració del Congrés i el Senat i aquesta envestida nova de l’estat que s’haurà de resoldre a les properes eleccions europees, esperem amb la protecció dels drets al sufragi passiu i al sufragi actiu”.

Durant la compareixença informativa, Carles Puigdemont també ha volgut expressar el seu agraïment al president Torra perquè, “des de que va assumir presidència, va contraure el compromís de visitar regularment els presos i exiliats i ho ha fet des de primer dia”. Ha dit que avui ho ha tornat a fer i ha recordat que ahir va ser a Soto del Real i a Alcalà per parlar amb les preses i els presos. “Agraeixo enormement el contacte i la qualitat del contacte”, ha reblat.

El president Torra també ha mantingut trobades aquest matí amb la delegada del Govern de la Generalitat a Brussel·les, Meritxell Serret, així com amb els consellers a l’exili Toni Comín i Lluís Puig. Al migdia, els president Torra i Puigdemont i els consellers a l’exili s’han concentrat juntament amb l’ANC de Brussel·les a la plaça Schuman d’aquesta ciutat.

Comentaris
COMPARTEIX !
Ofertas Depilación Láser