Segons “Le Monde” el judici “es desinfla” per les “dificultats per demostrar la rebel·lió”

Les primeres audiències del judici als líders independentistes “han mostrat la fragilitat de l’acusació“, segons afirma en un article la corresponsal del diari francès Le Monde a Madrid, Sandrine Morel.

Sota el títol “El procés als independentistes catalans es desinfla”, el subtítol afirma que “La Fiscalia té dificultats per demostrar el delicte de rebel·lió, que era la principal acusació contra els líders catalans”.

La periodista explica que el judici es desenvolupa “a corre-cuita” per evitar que coincideixi amb els eleccions legislatives anticipades de finals d’abril.

Per Morel, els interrogatoris de les acusacions “s’han concentrat sobretot en fets que puguin constituir delictes de desobediència i una possible malversació de fons públics, més que sobre la rebel·lió, el delicte més greu de l’acta d’acusació”. També recorda que aquest delicte està definit en el Codi Penal com un “alçament violent”.

Detalla que només Jordi Sànchez i Jordi Cuixart han estat “sotmesos a un interrogatori centrat sobre la possible violència exercida durant el referèndum i durant la manifestació davant la conselleria d’Economia”.

Respostes al fiscal

La corresponsal explica que “malgrat els retrets a la justícia espanyola”, tot els acusats, tret de Junqueras i Romeva, han respost al fiscal. I destaca que tots s’han negat a respondre a l’acusació popular representada “pel partit d’extrema dreta Vox”.

Considera que, tret de Junqueras i Romeva, la resta d’acusats s’han distanciat de la declaració d’independència del 27 d’octubre i, en afirmar que era una declaració política sense valor jurídic, “la reduïen en definitiva a un gran bluf”.

A l’article s’explica que Sànchez i Cuixart han reivindicat les accions com a “desobediència civil”. I que els advocats de la defensa consideren que veure violència en aquestes accions obriria la porta a restringir el dret de manifestació i les mobilitzacions civils.

Segons Morel, l’acusació de rebel·lió ha creat polèmica en esferes judicials des del començament de la instrucció “perquè les manifestacions independentistes han estat més aviat pacífiques”.

També recorda que el jutjat d’instrucció havia deixat la porta oberta a passar de rebel·lió a conspiració o incitació a la rebel·lió, “és a dir, d’abandonar-lo en favor de la sedició, castigada amb penes de set a quinze anys de presó”.

Comentaris
COMPARTEIX !
Ofertas Depilación Láser