L’advocada de Jordi Cuixart: “El relat de la Fiscalia sobre l’1-O encobreix la tortura”

L’exconseller de la Generalitat Francesc Homs, que s’encarrega de coordinar la defensa dels tambĂ© exconsellers Joaquim FornJordi Turull i Josep Rull, ha titllat de “polĂ­tic” el relat de la Fiscalia i de l’Advocacia General de l’Estat.

Homs ho ha dit a Catalunya RĂ dio, on l’han convidat per explicar quines argumentacions faran servir els advocats dels lĂ­ders independentistes acusats de sediciĂł i rebel·liĂł:

“SĂłn presos polĂ­tics, per tant Ă©s un judici eminentment polĂ­tic. Els relat dels escrits d’acusaciĂł, tant de la Fiscalia com de l’Advocacia de l’Estat, Ă©s un relat polĂ­tic, Ă©s mĂ©s propi d’un debat parlamentari que no pas d’un debat en seu penal.”

“Per tant, hem de posar l’estat davant del seu propi mirall: com poden defensar que Ă©s un estat democrĂ tic i de dret, i al mateix temps criminalitzar el dret de manifestaciĂł o de llibertat d’expressiĂł, que sĂłn clarament drets fonamentals.”

Quan s’acaba el termini perquè les defenses presentin els seus escrits, el programa “El matĂ­ de Catalunya RĂ dio” tambĂ© ha entrevistat Marina Roig, advocada de Jordi Cuixart, i Olga Arderiu, advocada de Carme Forcadell.

L’1-O, un “acte de desobediència civil massiu”

Totes dues han explicat que centren l’argumentaciĂł en el fet que les acusacions comporten una vulneraciĂł de drets fonamentals, no nomĂ©s dels acusats, sinĂł de tota la ciutadania.

Roig, que aquest dilluns va fer pĂşblic el contingut de la defensa de Jordi Cuixart, ha dit que en el seu escrit argumenta que l’1-O va ser un “acte de desobediència civil massiu” i que, en una democrĂ cia, això mai no pot ser delicte:

“Nosaltres defensem, al contrari del que diu la Fiscalia, que l’1 d’octubre la planificaciĂł era que hi haguĂ©s milions de persones al carrer de manera pacĂ­fica, que en el cas que hi haguĂ©s actuaciĂł policial no hi hauria enfrontament amb la policia, sinĂł que hi hauria en tot cas una resposta de resistència passiva pacĂ­fica, tot això entre dins del marc que entenem que Ă©s la desobediència civil, que no Ă©s delicte sinĂł que Ă©s un exercici de democrĂ cia mĂ©s.”

Segons Roig, la Fiscalia encobreix tortures

L’advocada de Cuixart ha anat mĂ©s enllĂ : ha assegurat que el relat de la Fiscalia manipula el nombre real de ciutadans ferits per l’acciĂł policial durant el referèndum de l’1-O, i que això implica encobrir actes de tortura:

“Aquest escrit d’acusaciĂł de la Fiscalia minimitza les vĂ­ctimes reals de l’1 d’octubre, que van ser els ciutadans, de manera que el que estĂ  fent Ă©s encobrir un maltracte que hi va haver aquell dia a la ciutadania que estĂ  considerat en tractats internacionals com a tortura.”

“El concepte de tortura Ă©s molt ampli i creiem, igual que ho creu l’OrganitzaciĂł Mundial contra la Tortura, que el dia 1 d’octubre es van produir actes que constitueixen delictes contra la integritat moral, i per tant creiem que aquest relat que fa la Fiscalia Ă©s un relat que encobreix la tortura.”

Comentaris
COMPARTEIX !
Ofertas Depilación Láser