Espanya té amb un dèficit tecnològic de més de 21.000 milions d’euros

La bretxa tecnològica d’Espanya se situa en 21.078.000 d’euros, d’acord amb l’escola de negocis Esade, que estima que, al ritme actual, l’estat espanyol trigaria 180 anys a arribar a l’objectiu del 3% sobre el PIB en inversió de R + d, que estableix l’Estratègia 2020 de la Comissió Europea (CE).

En concret, segons explica el professor d’Operacions, Innovació i Data Science d’Esade, Xavier Ferràs, Espanya realitza actualment un esforç en R + D idèntic al de 2006, l’1,2% del producte interior brut (PIB) -, molt lluny de països com Corea del Sud, on la innovació suposa el 4,3% del PIB o Israel, on se situa en el 4,2%.

No obstant això, tot i que l’economia espanyola va invertir l’any passat 14.052.000 d’euros en recerca i desenvolupament (R + D), el 6% més que l’any anterior, Ferràs explica que la intensitat tecnològica de l’economia (R + D i PIB) es va incrementar només una centèsima, de l’1,19% a l’1,2%, el que implica que, a aquest ritme, Espanya tardaria 180 anys a aconseguir l’objectiu del 3% de la CE per 2020.

Així mateix, Ferràs creu que la innovació se situa en les bases de les polítiques de creixement, competitivitat i prosperitat de les nacions i posa com a exemple Alemanya, que va realitzar un esforç en R + D superior un 20% superior al de fa deu anys per sortir de la crisi.

També destaca el cas de la Xina, que d’acord amb les dades de Ferràs, inverteix avui un 50% més de R + D que fa una dècada, el que, segons el professor, la col·loca com la segona economia del món en inversió bruta en recerca i desenvolupament, després dels Estats Units (EUA).

Per millorar les polítiques d’innovació, Ferràs proposa, entre altres mesures, establir un pla nacional de I+D i competitivitat per incrementar en 7.000 milions les partides públiques destinades a innovació; desplegar una política de recerca industrial destinada a construir una nova indústria del coneixement o reforçar els centres tecnològics amb major estabilitat financera.

Comentaris
COMPARTEIX !
Ofertas Depilación Láser