Declaració de policies investigats per la violència de l’1-O: “Teniem l’ordre de requisar urnes però no de carregar contra la gent”

Aquest dimarts al matí a la Ciutat de la Justícia han començat a declarar 24 agents de la policia espanyola per la seva “actuació desproporcionada i injustificada durant l’1 d’octubre”

Així ho diu el jutge d’instrucció número 7 de Barcelona, que els ha fet venir a Catalunya i no ha permès que declarin per videoconferència, com pretenien, per declarar com a investigats.

El primer a fer-ho, un sots-inspector que va actuar a les Escoles Mediterrània i Pau Claris de Barcelona, ha dit al jutge que tenien l’ordre de requisar urnes però no de carregar contra la gent. L’agent, que s’ha reconegut en les imatges de vídeo a l’institut Pau Claris, ha negat haver empès i agredit ningú. Ha declarat que l’ordre requisar les urnes i entrar en formació a les escoles però que no hi havia una planificació de les càrregues ni ordes explícites en aquest sentit.

En el cas s’investiguen 257 denúncies d’agredits. Està previst que les declaracions 24 policies nacionals, durin sis dies, al llarg de dues setmanes. Els quatre primers a declarar són un inspector en cap, un subinspector, i dos agents de la Policia Nacional que van anar a les escoles Pau Claris, Mediterrània i les Escoles Pies de Barcelona.

Els dos comandaments que han declarat avui a la Ciutat de la Justícia acusats de les càrregues de l’1-O, un inspector i un sots inspector que van supervisar part de l’operatiu a l’escola Mediterrània, les Escoles Pies Sant Antoni i l’Institut Pau Claris, han negat que hi haguessin ordres explícites per carregar.

El sotsinspector, identificat per les imatges enregistrades l’1 d’octubre, era cap d’una unitat enviada des de Madrid que va actuar a l’escola Mediterrània del barri de la Barceloneta, on es veia que amb la porra va colpejar la cara a una noia, i també a les Escoles Pies de Sant Antoni de Barcelona.

Dos agents més, estan investigats per llançar gent a terra o empènyer-la escales avall sense miraments a l’Institut Pau Claris de Barcelona.

En els seus escrits i després de veure els vídeos enregistrat durant la jornada de l’1 d’octubre, el magistrat afirma que van fer un ús desproporcionat de la força contra les persones concentrades sense que se sentís cap avís previ o alguna advertència.

El magistrat també remarca que en aquestes tres escoles s’observen agressions clarament gratuïtes.

Estan citats després que el jutge estimés les denúncies de diversos ferits i de l’associació de drets Humans IRIDIA, que representa molts dels afectats.

Qui va donar les ordres

Segons Andrés Garcia Berrio, advocat de l’IRIDIA, esperen que la declaració de l’inspector en cap ajudi a determinar qui va donar les ordres i quian era la cadena de comandament.

“Volem sentir i explicar bé com es va organitzar aquest dispositiu per arribar als responsables polítics i policials de la situació. L’inspector en cap volem que espliqui perquè va permetre, perquè va ordenar una intervenció policial tan absolutament desproporcionada i esperem que ens digui en quin lloc i de quina manera es va coordinar l’operatiu policial. Aquest dispositiu es va coordinar en alguna sala amb uns comandaments concrets i volem saber qui son.”

Les comunicacions de la policia durant l’1-O no estan recollides perquè es van donar per un canal paral·lel.

Comentaris
COMPARTEIX !
Ofertas Depilación Láser