[ÚLTIMA HORA] Sánchez modificarà la llei perquè els bancs paguin l’impost hipotecari i no els ciutadans

El govern espanyol canviarà la llei de forma urgent perquè l’impost de les hipoteques el pagui la banca i no el client, com va dictaminar el Suprem aquest dimarts, una decisió que ha provocat la indignació de diversos col·lectius i una pujada dels bancs a la borsa.

Pedro Sánchez ha comparegut al Palau de la Moncloa i ha anunciat que es farà via reial decret llei, que s’aprovarà aquest divendres al consell de Ministres i que ha de validar el Congrés dels Diputats, perquè “mai més els espanyols paguin aquest impost i el pagui el sector financer, la banca”.

” Aquest dimarts va parlar el poder judicial i avui i auqest divendres el poder executiu”.

En concret es vol modificar la llei que regula l’Impost de Transmissions Patrimonials i Actes Jurídics Documentats.

Protecció als clients “davant potencials abusos”

El president espanyol ha fet un segon anunci “per elevar la protecció i els drets dels clients financers”. En les properes setmanes remetrà al Congrés la creació de l’Autoritat Indpendent de Protecció dels Clients Financers per “garantir la seguretat jurídica de tots i per a tots”.

“Reforçarà la protecció davant potencials abusos i millorarà la capacitat de resoldre conflictes que es donen lògicament en el sector financer”.

Les dues reformes s’aplicaran a partir de la data de la seva entrada en vigor. En el cas del canvi en l’impost hipotecari, el dia següent de la seva aprovació al Consell de Ministres, aquest divendres.

Preguntat si ara els bancs carregaran l’impost als clients per una altra via, el president espanyol ha dit: “Crec i espero que no”.

“Apel·lo a la responsabilitat en aquest sentit del sector financer”.

Demana autocrítica al Suprem

Sobre el debat suscitat per la decisió del Suprem, Sánchez creu que el tribunal ha de fer autocrítica: “Ha de fer una reflexió sobre el que ha passat les últimes dues setmanes”, respectant la independència i el poder judicial, ha afegit.

Amb tot, no creu que aquesta qüestió “mini la credibilitat” d’aquest tribunal.

Aquest mateix dimecres al matí el president del Suprem, Carlos Lesmes, ha defensat la independència i la llibertat d’acció dels magistrats i ha demanat un canvi en la llei hipotecària per la seva “falta de claredat”.

El president espanyol ha volgut deixar clar només començar que “respecta la tasca i la indepdendència” de la magistratura però que la situació generada “no era positiva” ni per la banca, ni per als jutges ni per als ciutadans.

Sánchez s’ha reunit aquest matí amb la seva vicepresidenta, Carmen Calvo, i els ministres Nadia Calviño, María Jesús Montero i José Luis Ábalos per analitzar el crtieri de l’alt tribunal, que va fer marxa enrere.

Decisió ajustada del Suprem

El Suprem va decidir aquest dimarts després de gairebé 16 hores de deliberació que siguin els clients els que paguin la despesa de l’impost de les hipoteques. Després de tres setmanes d’incertesa, l’alt tribunal ha fet marxa enrere i ha deixat sense efecte la seva pròpia sentència que obligava les entitats financeres a pagar el tribut hipotecari.

Un canvi decidit en una votació molt ajustada, 15 vots a favor i 13 en contra, després de dos dies de reunió del ple de la sala del Suprem.

La banca creu que la decisió del Suprem “preserva la seguretat jurídica”.

Comentaris
COMPARTEIX !
Ofertas Depilación Láser