[ÚLTIMA HORA] El Suprem fa marxa enrere i decideix que els clients paguin l’impost hipotecari

El Suprem decideix per 15 vots a 13 que siguin els compradors que paguin l’impost de les hipoteques, i desestima el tres recursos per tornar a la jurisprudència anterior.

Després de dues jornades de deliberacions, el 28 magistrats de la sala tercera del Tribunal Suprem han arribat a una decisió molt dividida. Per tant la sentència del 16 d’octubre, que obliga el banc, i no pas el consumidor, a pagar l’impost d’actes jurídics documentats quan es firma una hipoteca, no crearà jurisprudència.

Durant les dues sessions els magistrats han estat dividits en un debat tens i controvertit. La meitat han estat a favor de la sentència del 16 d’octubre que diu que els bancs han de pagar l’impost hipotecari. L’altra meitat ha estat a favor de continuar l’actual sistema, que siguin els hipotecats que paguin l’impost.

En el que sí sembla que hi havia unanimitat és que, si es decidia que fossin els bancs els que han de pagar l’impost, la retroactivitat fos de 4 anys, extrem que no ha estat necessari.

La sessió d’ahir va dedicar gran part del seu temps ens qüestions prèvies com el plantejament d’alguns magistrats que es preguntaven la raó de ser de la reunió si ja hi havia hagut una sentència de companys seus.

En aquesta deliberació, hi han faltat tres membres del plenari de la sala formada per 31 magistrats. No hi són el magistrat Segundo Menéndez, ocupat en la Junta Electoral andalusa; Rafael Fernández Valverde, que està de viatge, i Octavio Herrero, apartat de la decisió perquè té familiars amb casa a Rivas-Vaciamadrid, d’on l’ajuntament ha fet els recursos que es tracten en aquest ple.

El debat ha estat sotmès a la pressió per “l’enorme repercussió econòmica i social” que la decisió representa. I és que la sentència del Suprem va donar expectatives a milers d’usuaris, va provocar daltabaix a la borsa en les entitats bancàries i va provocar unes inèdites disculpes del president de l’alt tribunal.

La ministra d’Hisenda, Maria Jesús Montero ha xifrat aquest dimarts en 5.000 milions d’euros l’impacte de la devolució de l’impost hipotecari.

Comentaris
COMPARTEIX !
Ofertas Depilación Láser