Nova Caledònia celebra un referèndum amb total normalitat per decidir si s’independitza de França

Després de més d’un segle de colonització francesa, Nova Caledònia vota aquest diumenge si s’independitza de París. A 17.000 quilòmetres de la França metropolitana, l’arxipèlag del Pacífic és un dels disset territoris del món a descolonitzar, segons la llista de l’ONU. El referèndum es va pactar el 1988 després de la massacre de la cova de Ouvéa perpetuada per l’Exèrcit francès.

Nova Caledònia decidirà a les pròximes hores si s’independitza o no de França, després de l’acord a què es va arribar fa 30 anys per fer un referèndum.

175.000 electors de la colònia francesa hauran de decidir si s’independitzen. El referèndum ha estat acordat amb l’Elisi, que ha optat per ser neutral i no fer campanya.

L’arxipèlag situat al Pacífic vota si accedeix a la “plena sobirania” com a estat independent.

Les enquestes es decanten pel no

Segons l’últim sondeig fet per Harris Interactive per a France.tv al setembre, un 66% de la població s’inclinaria pel “no” davant d’un 34% favorable a la independència.

Nova Caledònia, a 16.000 quilòmetres de la metròpoli, és territori francès des del 1853 i té un valor geoestratègic per a França, a més de ser la cinquena productora mundial de níquel.

Enfrontament armat

El referèndum és el resultat d’un enfrontament armat als anys 80 entre els independentistes canacs, la població autòctona que representa aproximadament el 40%, i els descendents d’europeus, que són el 30% de la població.

El resultat va ser un pacte per a l’autonomia i la possibilitat de votar en un futur la independència. Els acords preveuen que se’n podrien fer dos més en els pròxims anys.

En una campanya intensa, unionistes i independentistes han insistit en els avantatges de quedar-se o separar-se de França

Dilluns, l’endemà del referèndum, el primer ministre francès visitarà Nova Caledònia.

L’Acord de Nouméa

Mitjançant la signatura de l’Acord de Nouméa, França es va comprometre a traspassar certes competències a Nova Caledònia, exceptuant els poders sobirans, àrees com defensa o justícia, entre el 1998 i el 2018.

En l’acord s’estipula també la celebració d’un referèndum d’autodeterminació abans que acabi el 2018 sobre el traspàs dels poders sobirans, l’accés a un estatut internacionalitat de responsabilitat plena i la transició de la ciutadania a una nacionalitat.

La data finalment fixada al calendari, el 4 de novembre, va ser acordada fa uns mesos.

El moviment independentista

Mickael Forrest, responsable de relacions internacionals del FLNKS, Front d’Alliberament Nacional Kanak Socialista, assegura que la “unitat” a Catalunya al voltant de l’1-O els ha donat “molta força i coratge” en el reclam per la independència de Nova Caledònia.

Forrest admet que el vot de l’1 d’octubre va ser “molt important” i lamenta que l’estat espanyol no el respectés.

Segons informació de les Nacions Unides, el moviment independentista canac es va originar durant els anys 70 com a resposta als processos de descolonització a l’Àfrica i a Oceania. El 1984 es va fundar el FLNKS, que aglutina els partits favorables a la independència.

Emmanuel Macron, durant la seva visita el passat mes de maig a Nova Caledònia.

“La civilización kanak es más antigua que la República.
Sus hombres lucharon unos años más tarde para defender la República a través de los mares.”

Comentaris
COMPARTEIX !
Ofertas Depilación Láser