La sentència espanyola als presos polítics catalans que farà trontollar “l’introntollable”

Sigui quina sigui la sentència als presos catalans, l’Estat espanyol tindrá greus dificultats per “gestionar-la”. Faci el que faci haurà d’asumir una situació que qüestionará greument la credibilitat interna i externa i la qualitat de la seva democràcia.

Si es dicta sentència condemnatoria la reacció ciutadana a Catalunya els podria desbordar (tot i que, estic convençut, creuen que la protesta generalitzada i contundent serviria per refermar el mite de la “violència separatista” i reconduir el conflicte al terreny de l’ordre pùblic)

Però el problema vé per altre lloc. Tribunals de tota Europa han deixat clar que, en cap cas, hi ha indicis de delicte de rebel-lió. La pràctica totalitat de l’opinió pública EU, organitzacions pro drets humans, i centenars de prestigiosos juristes de tot el món són del mateix parer.

Fins i tot juristes espanyols i alguns magistrats en actiu están manifestant la seva disconformitat al respecte. La mateixa Fiscalía, al demanar la pena mínima que s’estableix pel delicte de rebel-lió, demostra (al meu parer) el poc recorregut que té l’acusació de rebel-lió.

La Justícia espanyola sap perfectament que si hi ha condemna per rebel-lió, será revocada pels Tribunals europeus, amb el desprestigi i el ridícul internacional que això comporta, La condemna els proporcionaria satisfacció temporal, però a la llarga pagarien molt cara l’arbitrarietat.

En cas d’absolució, l’Estat espanyol s’enfonsa. Pp, Cs, el nacionalisme espanyol i els mitjans al seu servei embogirien i les reaccions serien d’una duressa extrema, el cost electoral incalculable, la politica deixaria pas a un confrontació incendiaria, un escenari imprevisible, caòtic.

Per altra part, en cas d’absolució, com justificaría el poder judicial i l’Estat espanyol, el càstig desmesurat que han patit els presos catalans? Com justificaria les aberracions jurídiques de Pablo Llarena i les falsetats del relat policial que han estat la base de la instrucció de la causa?

El TSuprem NO pot condemnar als presos catalans ni per rebel-lió, ni per sedició, ni per malversació. (Al meu parer només podria acollir-se a la “desobediència”, com a molt). Es més, hi ha motius sobrats, per declarar nul-les totes les actuacions…pero bé, deixem-ho aquí.

Per acabar i no allargar-me massa. Dir només que tinc l’esperança, no que la Justícia espanyola es deixi de hooliganismes i entri en raó, sino que es produeixin aconteixements l’abast dels quals, ara per ara, ningú es capaç de preveure, però que poden fer trontollar “l’introntollable”.

Xavier Domènech

Comentaris
COMPARTEIX !
Ofertas Depilación Láser