El President del Banc Central Europeu confirma que a finals de desembre deixarà de comprar deute espanyol

Mario Draghi, president del Banc Central Europeu (BCE), ha assegurat que el programa de compres netes d’actius finalitzarà al desembre, tot i que “les incerteses globals, les vulnerabilitats en els mercats emergents i la volatilitat s’han incrementat de forma recent”. Tot i això, la política monetària seguirà sent acomodatícia per un temps a través dels baixos tipus d’interès i de les reinversions dels bons que vencen en el balanç del BCE.

Draghi ha volgut descartar així una prolongació del programa de compres netes d’actius (QE, per les sigles en anglès) perquè el seu “mandat no és mantenir unes bones condicions financeres perquè els governs financin el seu dèficit”. Aquest mes de setembre, les compres netes d’actius ja s’han reduït a la meitat (15.000 milions d’euros mensuals) i seguiran en aquest nivell fins al desembre com a última fase del QE.

Per tal de QE, l’interès d’alguns bons sobirans podria incrementar-se, augmentant el cost de finançament del deute per als països que tenen més problemes fiscals, com poden ser Itàlia, Grècia o Espanya. Un augment de la prima de risc als països perifèrics podria ressuscitar els fantasmes de la crisi de deute sobirà de 2012.

Només reinversions d’actius

El banquer s’ha mostrat contundent i ha assegurat que es mantindran les reinversions de les compres de bons que vencen, però aquesta serà l’única política que s’implementarà pel que fa a compra d’actius a partir de 2019.

Draghi ha tornat a cridar els governs de l’Eurozona perquè aprofitin aquest període de baixos tipus d’interès per tornar a construir amortidors fiscals amb l’objectiu de lluitar contra pròximes recessions.

En ser repreguntat per la possible prolongació del programa d’actius, Draghi ha contestat de manera contundent que els temps són els marcats perquè “de la mateixa manera que el mandat del BCE no és protegir els beneficis dels banquers o de les companyies d’assegurances durant els temps de baixos tipus i compres d’actius), tampoc és que els països puguin pagar el seu dèficit (després de la fi del programa de compres)

Pel que fa a les perspectives de creixement i inflació, Draghi ha destacat que la previsió és que el PIB avanci un 2,5% el 2017, un 2% el 2018, un 1,8% el 2019 i un 1,7% el 2020, lleugerament per sota del que s’havia pronosticat en les projeccions de juny.

D’altra banda, les projeccions d’inflació s’han mantingut estables en l’1,5% per a aquest any i en l’1,7% per 2018, 2019 i 2020. Tot i que la inflació es mantindrà per sota del 2%, Draghi ha assegurat que aquesta dada és a prop d’aquesta meta, de manera que el BCE està prop de complir amb la seva promesa de “mantenir els preus a prop però per sota del 2%”.

A més, el president del BCE ha assegurat que els preus del petroli seran lleugerament més baixos, però això serà compensat per una inflació subjacent (sense comptar energia ni aliments sense processar) “més fort de forma significant”. No obstant això, aquesta última afirmació del banquer no es correspon amb les projeccions publicades avui que mostren una lleugera caiguda de la inflació subjacent.

Grans dubtes

“La incertesa en els mercats emergents no tenen per què contagiar a altres països, només els que presentin uns fonamentals més febles poden ser contagiats, com són aquells que tenen elevat dèficit per compte corrent, molt deute extern o un gran dèficit fiscal, per exemple”, ha explicat Mario Draghi. La capacitat de contagi d’aquestes economies és “limitada” a Europa.

“Hi ha tres fonts d’incertesa en el món: un són els canvis o moviments en els mercats emergents. La segona és la potencial volatilitat dels mercats financers davant els canvis en la política monetària (cap a la normalització) en diverses jurisdiccions. Però el risc més gran de tots ve del creixent proteccionisme … per ara, les projeccions que presentem no estan tenint en compte totes les mesures de les quals es parlen però que encara no s’han aprovat”, ha explicat Mario Draghi.

Els tipus es mantenen

En els aspectes més tècnics, el Banc Central Europeu ha mantingut el tipus d’interès principal al qual presta als bancs el 0% i el cap de les compres de deute per a desembre d’aquest any. Després de la reunió del seu Consell de Govern, el BCE també ha informat que continuarà cobrant als bancs un 0,4% per l’excés de les seves reserves a un dia (facilitat marginal de dipòsit) i que seguirà prestant a un dia al 0 , 25% (facilitat marginal de crèdit).

El programa de compres, que es manté fins a desembre, estableix el ritme d’adquisició d’actius en 15.000 milions d’euros mensuals, la meitat del que havia estat sent fins ara.

El programa de compres, que es manté fins a desembre, estableix el ritme d’adquisició d’actius en 15.000 milions d’euros mensuals, la meitat del que havia estat sent fins ara.

No obstant això, tot i que el programa de compres netes finalitzi al desembre, el Consell de Govern preveu reinvertir el principal dels valors adquirits que vagin vencent “durant un període prolongat de temps després final de les compres netes d’actius”. És a dir, la mida del balanç es mantindrà en els 4,5 bilions d’euros durant un temps fins que la reinversió finalitzi, cosa que ja està passant als EUA, per exemple.

Previsions de pujades

Els experts veuen plausible una pujada de tipus de 20 punts bàsics per a setembre de 2019, deixant la taxa que es cobra als bancs en el 0,2% enfront del 0,4% actual. Aquest moviment, al costat del fi del programa de compres d’actius, serien els primers passos cap a la normalització monetària a l’Eurozona.

De moment, el que és evident és que la inflació continua sense aconseguir de forma sostenible el 2% marcat com a objectiu pel BCE. La inflació subjacent es troba en l’1,1% a dia avui (Draghi ha dit que creixerà amb força en els mesos vinents), mentre que la general està en el 2,1% gràcies a l’alça del petroli i l’energia.

Comentaris
COMPARTEIX !
Ofertas Depilación Láser