El nen mexicà que entra a la universitat amb 12 anys per curar malalties

Amb només 12 anys i amb un peluix sota el braç, Carlos Antonio Santamaría s’ha convertit en l’alumne més jove de la prestigiosa Universitat Nacional Autònoma de Mèxic. Aquest alumne prodigi iniciarà una llicenciatura en física biomèdica i somia amb curar el món. «El meu objectiu primari, en la primera investigació que vull fer (…) és deixar la base perquè metges i biòlegs puguin resoldre els problemes biològics que tenim» , va explicar Carlos davant desenes de càmeres i micròfons durant una conferència al rectorat de la universitat pública. «Si aconseguim construir una cèl·lula que es mantingui per si mateixa, organelo per organelo, podem resoldre qualsevol malaltia. Perquè si funciona perfectament tot el que fa una cèl·lula normal, vol dir que sabrem tot el necessari sobre ella per resoldre les seves malalties », va dir el petit, amb un somriure que deixa veure les dents de llet que ha perdut.

Aquest «estudiant d’alta capacitat cognitiva», com el qualifica l’UNAM, cursarà la llicenciatura de física biomèdica a la Facultat de Ciències a partir del dilluns vinent, i es converteix en el primer alumne nen inscrit en una llicenciatura de la universitat. Carlos va aprovar la seva prova d’ingrés amb 105 encerts en 120 preguntes. «Portaré el meu peluix a classes», assegura Carles, referint-se al seu puma, la mascota del club universitari de futbol. Tot i que aquest esport no és el seu favorit, és seguidor de l’equip. Li agraden els jocs de construcció Lego i els videojocs.

La convivència amb altres nens li és «una mica més difícil», però gaudeix relacionar-se amb els seus companys d’escola adults. «Preferiria començar a obtenir la quantitat més gran d’informació possible dels veterans per començar a construir aquest trencaclosques tan gran que cap ordinador ha pogut resoldre» en la física biomèdica, comenta aquest petit.

Nens com jo

Abans d’arribar a la llicenciatura, Carlos i els seus pares van haver de recórrer un viacrucis per escoles amb «ambient hostil» que no van afavorir els estudis del nen.
Paradoxalment, va ser a l’Institut Nacional d’Educació per a Adults que va aconseguir acabar la primària i secundària amb tan sols dos exàmens. Més tard, després de molt batallar, va poder presentar l’examen del Col·legi de Batxiller. «Va ser quan ens vam adonar que no deixar entrar a un nen a la universitat és discriminació, igual que discriminar a un negre, una dona, o un xinès», va lamentar Carlos, qui des dels vuit anys va cursar química analítica, bioquímica i biologia molecular , mentre obtenia els seus títols d’educació bàsica. «Va haver de fer exàmens d’adult, que tampoc és el correcte i és el que Carlos advoca, que es facin exàmens per a nens», explica el seu pare, Fabián Santamaría. A la UNAM vull «obrir un grup de nens com jo, donar una prova per a tots els nens que es vulguin inscriure (…) Transmetre el que jo sé, però no com un professor, sinó com un altre alumne que res més està ajudant els altres a aconseguir el que jo he aconseguit», va explicar Carlos.

Visió política

Para aquest nen prodigi,«la ciència és una arma de triple tall. És la clau per a l’avanç (però també) per l’opressió, la destrucció, i una clau per a la felicitat». «Si comprens com funciona el teu entorn és més fàcil que siguis feliç amb ell», va dir.

Amb la mateixa temprança, parla de política i explica que Mèxic està «en un forat, en una tempesta», principalment per «la manca d’educació», i va demanar al president electe, Andrés Manuel López Obrador, «que no cometi els errors dels presidents anteriors, que no provoqui revolucions ni res per l’estil». Als congressistes entrants els demana «que pensin més en les minories, que pensin a Mèxic com un tot (…) Ple de persones amb aspiracions i ple de persones que no tenen aspiracions perquè no se’ls dóna les oportunitats» . Quan no està embrancat en els seus llibres d’escola, a Carlos li agrada llegir documents de divulgació científica i literatura clàssica. «L’altre dia estava llegint El Quixot (de la Mànega) o Cent anys de solitud», explica amb les seves olleres penjades al coll, mentre s’enrotlla els dits en el seu cabell negre.

Comentaris
COMPARTEIX !
Ofertas Depilación Láser