‘The New York Times’ sobre la Vall dels Caiguts: “No hi ha monuments de Adolf Hitler a Alemanya”

El diari nord-americà The New York Times ha dedicat un article a la Vall dels Caiguts, de nou en el focus d’atenció després que Pedro Sánchez, president del Govern espanyol, anunciés la seva intenció de treure les restes del Dictador Francisco Franco del polèmic monument. Entre altres coses, Raphael Minder, el periodista que signa el text, afirma que “no hi ha monuments d’Adolf Hitler a Alemanya”.

Minder descriu en la seva crònica la sensació que li va produir anar a una missa a la basílica de la Vall dels Caiguts: “Els feligresos van caminar cap a la part posterior de l’altar per retre homenatge a Francisco Franco, el dictador espanyol que està enterrat aquí”, comença l’article.

“Es van parar en silenci davant la tomba. Un grapat va fer una salutació feixista. Alguns es van inclinar per tocar la llosa de pedra, que està gravada amb el nom de Franco i estava coberta amb dos rams de flors”, afegeix el periodista.

El periodista nord-americà també recull testimonis d’algunes persones que van acudir a la missa, com el d’Estela López, a qui li atribueix la següent frase: “Franco va ser un dictador, però un de bo. Realment no entenc per què aquests comunistes volen treure-“. Minder recalca que per “comunistes”, ella s’estava referint al govern socialista, liderat Pedro Sánchez.

Després de descriure la Vall dels Caiguts com “una de les fosses comunes més grans d’Europa”, el periodista afegeix: “Ningú dóna una ombra més llarga sobre la política espanyola que Franco, fins i tot dècades després de la seva mort en 1975”.

Raphael Minder: “Entre els més de 250.000 visitants a la Vall dels Caiguts cada any, molts són devots de Franco”

“No hi ha monuments d’Adolf Hitler a Alemanya oa Àustria, ni per a Benito Mussolini a Itàlia. Entre els més de 250.000 visitants a la Vall dels Caiguts cada any, molts són devots de Franco criats per creure que era un benefactor per a Espanya”, relata Minder fent referència a les paraules de Paul Preston, historiador i biògraf britànic de Franco.

El periodista del The New York Times també fa al·lusió a la situació política ia la petició de Sánchez sobre l’exhumació: “Sánchez lidera un govern socialista fràgil que té només una quarta part dels escons al Parlament. El pla d’exhumació, proposat una dècada abans per José Luis Rodríguez Zapatero, és probable que obtingui el suport de Podem i dels legisladors nacionalistes bascos i catalans que van unir les seves forces amb Sánchez per permetre-reemplaçar a Rajoy “, explica Minder.

En l’article també parla de la dues postures que exhibeixen, al seu parer, els ciutadans: “Alguns a Espanya es fan ressò del sentiment que mudar a Franco seria simplement un cas de polítics intentant treure profit dels dolorosos esdeveniments de la guerra civil . En aquest punt de vista, Franco va construir la basílica, per la qual cosa té dret a ser enterrat allà “.

“Altres diuen que el dictador hauria de ser eliminat del lloc perquè va ser construït pels assassinats a la guerra civil, mentre que Franco va morir dècades després en un llit d’hospital”, afegeix.

Minder explica que el lloc alternatiu més obvi per enterrar el cos de Franco és amb la seva dona, Carmen Polo, al cementiri del Pardo, “l’antiga residència de Franco”.

El text ho acaba amb una cita de Luis Castañon, un analista de dades de Valladolid que visitava la Vall dels Caiguts en aquest moment amb la seva dona: “Venir aquí m’ha permès resar pels morts, per la reconciliació i per la indestructible unitat d’Espanya. Qui no vulgui aquest lloc no està obligat a venir aquí “.

Comentaris
COMPARTEIX !
Ofertas Depilación Láser