El jutge que s’oposava a condemnar el PP per la Gürtel serà el ponent del judici de “La caixa B”

L’Audiència Nacional ha confirmat el tribunal que jutjarà el cas Bárcenas, les magistrades María José Rodríguez Duplá i Maria Riera, i que tindrà al jutge Àngel Hurtado com a ponent, el mateix que va redactar la sentència del cas Gürtel.

Aquests tres jutges, que formen part de la Secció segona de l’Audiència, han rebutjat els recursos de súplica presentats per diverses acusacions (entre elles, IU i PSOE) contra la nova composició del tribunal, conseqüència de la recusació del magistrat Juan Pablo González i de la destinació temporal de José Ricardo de Prada a la Haia.

En un principi, el tribunal que anava a jutjar els coneguts com “Papeles de Bárcenas” estava compost pels magistrats Duplá, De Prada i González, d’acord a les noves normes de repartiment aprovades per la Sala de Govern de l’Audiència Nacional el novembre de 2017 . En el seu rebuig als recursos, la sala defensa que aquests jutges van ser “correctament designats” i que ara s’ha substituït els dos últims d’acord a les normes de repartiment, de manera que també s’ha fet de forma correcta.

Luis Hurtado, un dels nous jutges que s’asseuran a la banqueta l’extresorer Luis Bárcenas, és de caràcter conservador i va ser el ponent de la sentència de la primera època de Gürtel, en què va redactar un vot particular oposant-se a la condemna del PP com partícip a títol lucratiu.

Pel que fa a Maria Riera, s’ha incorporat fa poc a l’Audiència Nacional des de l’Audiència Provincial de Madrid, on va formar part del tribunal que el maig passat va rebutjar l’arxiu de la peça que investiga l’exvicepresident del Govern Rodrigo Rato per blanqueig de capitals, en considerar que els fets investigats estan directament relacionats amb altres causes obertes.

El cas Bárcenas ser elevat a la Sala Penal fa uns anys per a enjudiciar, en relació amb la reforma de la seu del PP al carrer de Gènova, l’extresorer del PP Luis Bárcenas, a l’exgerent del partit Cristóbal Páez i als encarregats de l’estudi d’arquitectura que va realitzar el projecte, de manera que en qualsevol moment pot ser assenyalada la data d’aquest judici.

En aquesta peça, el PP també està acusat com a partícip a títol lucratiu pel pagament parcial en negre dels 888.000 euros que va costar la reforma, de manera que ha hagut de prestar una fiança de 1,2 milions d’euros.

Es tracta d’una causa que ja s’havia donat per conclosa, però davant les revelacions que va fer Correa en el judici de la primera època de Gürtel, De la Mata, a petició de les acusacions, va acordar reobrir aquesta peça i seguir investigant el possible cobrament de comissions a canvi d’adjudicacions públiques que hagin redundat en aquesta caixa B.

A aquesta investigació, De la Mata va incloure a més converses intervingudes en el cas Lezo, en què va ser detingut l’expresident madrileny Ignacio González, sobre presumptes pagaments de comissions al PP i ha citat entre d’altres a declarar com a testimoni a l’exministre Zaplana.

Comentaris
COMPARTEIX !
Ofertas Depilación Láser