Segons European Digital Rights (EDRi) Espanya destaca “vergonyosament” en llibertat d’expressi贸

Segons un informe publicat per European Digital Rights (EDRI),Espanya destaca de manera vergonyosa pel que fa a la llibertat d’expressi贸, en l’informe s’enumeren alguns dels casos en els quals la Llei Mordassa ha actuat de manera arbitr脿ria en contra de les persones que estan en desacord amb el govern espanyol.

Text 铆ntegre de l’article

Espanya ha estat un dels pa茂sos de la Uni贸 Europea que s’ha destacat m茅s “vergonyosament” per l’actitud del seu govern contra la llibertat d’expressi贸 i d’informaci贸. Durant el govern de l’expresident Mariano Rajoy, el parlament espanyol va aprovar la pol猫mica “llei mordassa”, com se la coneixia popularment, que va entrar en vigor l’1 de juliol de 2015. Aquesta llei va modificar el codi penal espanyol mitjan莽ant, entre altres coses, refor莽ar les sancions de “glorificaci贸 del terrorisme” i “humiliaci贸 de les v铆ctimes del terrorisme” i tamb茅 una introducci贸 de limitacions a les protestes i imposici贸 de sancions administratives contra els manifestants.

Una de les conseq眉猫ncies m茅s sorprenents que aquesta llei ha tingut per a la llibertat d’expressi贸 i la informaci贸 digital han estat les causes penals contra molts activistes pol铆tics, artistes i pol铆tics a causa dels seus tweets. En el seu 煤ltim informe “tweetea … si t’atreveixes: com les lleis antiterroristes restringeixen la llibertat d’expressi贸 a Espanya”, Amnistia Internacional denuncia la falta de prop貌sit leg铆tim de la llei, per considerar-la massa 脿mplia i massa vaga i amb un objectiu evident de focalitzaci贸 en aquells que expressen opinions dissidents contra el sistema pol铆tic espanyol.

Limitacions que aquesta llei ha imposat a l’activitat digital

Restringir arbitr脿riament l’acc茅s als llocs web que promouen o defensen el “terrorisme”
El text est脿 redactat amb una redacci贸 tan ambigua que condemna no nom茅s la difusi贸 de contingut delictiu sin贸 tamb茅 el simple acc茅s. Aix貌 implica que l’acc茅s a aquests llocs web 茅s, en si mateix, un delicte, independentment de si la persona simplement desitjava ser informada o si realment estaven involucrats en una activitat terrorista.

“Pertorbar l’ordre p煤blic”

Sense cap definici贸 del que la llei considera ser “Pertorbar l’ordre p煤blic”, aquesta pol猫mica llei ha provocat multes arbitr脿ries als periodistes quan cobrien un esdeveniment p煤blic.

Organitzar protestes mitjan莽ant les xarxes

La llei mordassa castiga la “protesta no autoritzada” que podria ser multada entre 30,000 i 600,000 euros si la protesta es produeix prop d’institucions com el parlament espanyol, cosa que va succeir amb la protesta organitzada pel “7N contra la viol猫ncia de g猫nere”.

Publicar fotos de policies que impliquen un “perill per a la seva seguretat personal i familiar”

El dubte 茅s, per descomptat, qu猫 significa “perill”. Com exactament mesurar脿 la llei el “perill”? Novament, no est脿 definit. El resultat 茅s una reducci贸 de la llibertat d’expressi贸, amb multes que oscil路len entre 600 i 30,000 euros, i amb casos tan extrems com multar una dona per publicar una foto d’un autom貌bil policial estacionat il路legalment en un lloc d’estacionament reservat per a persones amb discapacitats.

Penalitzar plataformes d’intercanvi de contingut

Plataformes com el lloc web de transmissi贸 d’esports “Rojadirecta”. Tot i la intenci贸 leg铆tima de limitar les infraccions dels drets d’autor, les conseq眉猫ncies d’aquesta mesura crearan incertesa legal per centenars de petites empreses que no tenen res a veure amb les infraccions.

Restricci贸 de “protestes” digitals

La “Llei mordassa” castiga amb sancions penals la difusi贸 de missatges a Internet que poden considerar-se com “glorificaci贸 o enaltiment” del terrorisme “que poden incitar a altres a cometre delictes. Indubtablement, aquesta ha estat la part m茅s controvertida de la llei i la m茅s arbitr脿riament aplicada. Amb el pretext d’evitar la “glorificaci贸 del terrorisme”, s’ha utilitzat una interpretaci贸 extremadament abusiva d’aquest delicte. Com a conseq眉猫ncia, els rapers, titellaires professionals i artistes visuals han estat acusats o processats per la just铆cia espanyola a causa del contingut pol铆tic de les seves lletres, obres de teatre o fins i tot el significat de les seves peces art铆stiques.

L’altre camp de batalla ha estat Twitter, on, des del 2014, quatre operacions coordinades de la policia (cridades les “Operacions Spider”) van portar a un gran nombre de persones arrestades per publicar missatges i bromes a les plataformes de xarxes socials referint-se, entre altres temes, als atacs terroristes d’ETA dirigit a membres de la dictadura de Franco. Un dels casos m茅s famosos va ser la condemna del raper “Strawberry” per tuitejar sobre els atacs terroristes d’ETA. Tot i que la majoria de les persones acusades van ser alliberades sense c脿rrecs o no van ser empresonades, hi ha casos particularment preocupants, com les recents condemnes dels rapers Pau Hassel i Valtonyc, aquest 煤ltim actualment en fugida.

Despr茅s de gaireb茅 3 anys des que es va aprovar aquesta llei, una de les primeres tasques del nou govern espanyol 茅s eliminar la “llei mordassa”. La idea d’arreglar la llei mitjan莽ant esmenes dins de la llei, com ha assenyalat el partit socialista, no 茅s suficient. Com han expressat associacions com la Plataforma per a la Defensa de la Llibertat d’Informaci贸, Amnistia Internacional, Rights International Spain i el membre espanyol de Edri X-Net, l’煤nica soluci贸 茅s demanar la derogaci贸 de la Llei.

Font:European Digital Rights (EDRi) Imatge Font:European Digital Rights (EDRi)

Comentaris
COMPARTEIX !
  • 13
    Shares
Ofertas Depilaci贸n L谩ser