Una nova sentència de la justícia argentina reobre l’esperança per a les víctimes del franquisme

Crims contra el dret internacional comesos durant la Guerra Civil i el franquisme han estat jutjats per Argentina d’acord al principi de justícia universal

Una nova sentència de la justícia argentina obre l’esperança per a les víctimes de crims de dret internacional comesos durant el franquisme i la Guerra Civil.

La Sala IV de la Cambra Federal de Cassació Penal de l’Argentina ha dictat dues sentències contra la impunitat basant-se en el principi de jurisdicció universal que estableixen la competència de la justícia argentina per investigar aquests crims.

Les dues sentències tracten sobre una desaparició forçada el 1936 a Tetuan (Marroc) amb una execució extrajudicial i un altre sobre un presumpte assassinat realitzat per un inspector de policia a Barcelona el 1977 durant una manifestació. Tots dos casos van ser exclosos de la ‘querella argentina’ per haver ocorregut fora d’Espanya i posterior al 15 de juny de 1977.

Mariela Belski, directora d’Amnistia Internacional Argentina

“Valorem positivament l’argumentació realitzada per la Cambra al voltant de l’aplicació del principi de jurisdicció universal. Cap Estat té jurisdicció preferent, és a dir, no té prioritat- respecte a altres estats per investigar greus violacions de drets humans, i no poden existir restriccions basades en el territori, la nacionalitat o els interessos nacionals. Com ha explicat Amnistia Internacional en reiterades ocasions, la jurisdicció universal és concurrent, no subsidiària, el que no exclou que diferents països puguin investigar les mateixes causes. Per això, tots els Estats estan cridats a actuar contra la impunitat d’aquests crims. ”

Esteban Beltrán, director d’Amnistia Internacional Espanya

“Amnistia Internacional dóna la benvinguda a aquestas dues sentències de la Cambra i exigeix ​​al nou Govern espanyol que cooperi plenament en qualsevol procediment penal amb els tribunals estrangers que, en virtut del principi de jurisdicció universal, s’investiguin els crims de dret internacional comesos a Espanya durant la Guerra Civil i el franquisme, amb independència que aquests crims siguin investigats per les autoritats espanyoles”.

Informació de context

El primer cas obert en aplicació del principi de jurisdicció universal, va ser l’abril de 2010, quan víctimes del franquisme i els seus familiars van interposar una querella a l’Argentina. Aquesta es va convertir en una via per buscar una justícia negada sistemàticament per l’Estat espanyol.

Des de llavors, les autoritats espanyoles van negar informació a la justícia argentina, van rebutjar en dues ocasions les sol·licituds d’extradició a l’Argentina de 19 ciutadans espanyols acusats de cometre crims de dret internacional durant la Guerra Civil i el franquisme, i van impedir en més d’una ocasió a la jutgessa argentina que instrueix el cas, interrogar tant als acusats com a les víctimes.

A més, l’octubre de 2016, la Fiscalia General de l’Estat va instruir expressament als fiscals territorials perquè no col·laboressin amb la justícia argentina.

Comentaris
COMPARTEIX !
Ofertas Depilación Láser