Tots els partits menys Cs i PP donen suport a la llei catalana per protegir els denunciants de corrupció

Cinc grups del Parlament, JxCat, ERC, PSC, CEC-Podem i la CUP, han presentat aquest dilluns conjuntament la proposició de llei catalana de protecció integral dels alertadores de corrupció, que ha estat elaborada pel grup Xnet integrat per experts en iniciatives de renovació democràtica.

Aquesta proposició de llei, que ha estat registrada avui mateix i està avalada per tots els grups de la cambra menys Ciutadans (Cs) i el PP, és notablement diferent de la que es debat al Congrés dels Diputats.

Segons ha explicat en una roda de premsa la portaveu del col·lectiu Xnet, Simona Levi, a diferència de la llei proposada per Ciutadans al Congrés, en la llei catalana es protegeix no únicament a funcionaris, sinó a qualsevol persona que tingui coneixement d’irregularitats o pràctiques corruptes. En la llei catalana, a més, es protegeix l’anonimat dels alertadores i dels “facilitadors”, que són els que ajuden els primers a revelar informació constitutiva de “un avís”.

Levi ha assegurat que el 70% dels casos de corrupció no són destapats pels qui treballen a les institucions, sinó per altres persones que ara mateix “poden patir represàlies i persecucions”, i d’aquí la necessitat de protegir-les integralment. “Denunciar abusos i corrupteles no hauria de ser un acte heroic -ha afirmat Simona Levi, sinó que hauria de formar part de la normalitat, fins al punt que una vegada assumit l’efecte dissuasiu de la llei, podria arribar a ser gairebé innecessària” .

La portaveu d’Xnet ha criticat la proposta que desitja aprovar Ciutadans al Congrés, batejada pel col·lectiu com #VuelveLaStasi, ja que considera que, “lluny de protegir els que denuncien abusos, soscava drets fonamentals de tota la població”.

Segons la portaveu de Xnet, en la llei catalana no es preveu res semblant a l’organisme autònom proposat per Cs en la llei estatal, que “pot ordenar registres i interrogatoris sense mandat judicial, de manera que la ‘llei Corcuera de cop de peu a la porta’ es queda curta”.

“A més -ha afegit-, sense la possibilitat de mantenir l’anonimat de la font informant, qualsevol llei de defensa dels alertadores és una fal·làcia i una nova Stasi (policia política de l’antiga Alemanya de l’Est) destinada a recopilar llistats de delators per fer-los xantatge des dels seus jocs de poder”.

Un altre aspecte criticat per Levi de la proposta de Cs és que en aquesta no es garanteix la llibertat per a determinar el canal de denúncia més apropiat sense exclusions, i estableix uns suposats canals anònims “que en realitat no ho són”.

En la roda de premsa de presentació de la proposició de llei catalana, Gemma Geis (JxCat), Gerard Gómez del Moral (ERC), Jordi Terrades (PSC), Susanna Segòvia (comuns) i Maria Sirvent (CUP) han coincidit a valorar positivament el text i l’han considerat com “un instrument molt útil” en la lluita contra la corrupció.

Comentaris
COMPARTEIX !
Ofertas Depilación Láser