El Partit Popular condemnat com a responsable civil per la trama Gürtel

El Partit Popular ha estat condemnat com a responsable civil per la trama Gürtel. La sentència considera, per tant, que el partit de Mariano Rajoy es va lucrar amb aquesta trama i considera que el PP va crear “una estructura financera i comptable paral·lela a l’oficial almenys des del 1989”.

La sentència, de 1.700 folis, fa referència al judici de la primera part del cas Gürtel, període comprès entre el 1999 i el 2005. Aquesta sentència condicionarà el procés judicial de la segona part de Gürtel, que encara no s’ha jutjat i és la coneguda com la dels papers de Bárcenas o la caixa B.

Els delictes

Els jutges consideren que es van cometre delites d’associació il·lícita, frau a l’administració pública, suborn, falsedat en document mercantil, malversació de fons públics, prevaricació, blanqueig de capitals, delictes contra la hisenda pública, tràfic d’influències, apropiació indeguda i intent d’estafa processal.

La resolució imposa les penes de 51 anys i 11 mesos de presó al cap de la trama, Francisco Correa, i 37 anys i mig al seu número dos, Pablo Crespo. A l’extresorer del PP Luis Bárcenas se’l condemna a 33 anys i 4 mesos de presó i una multa de 44 milions d’euros. A la seva dona, Rosalía Iglesias, se li imposa una condemna de 15 anys i un mes, i a la dona de Correa, Carmen Rodríguez Quijano, una pena de 14 anys i 8 mesos de presó.

La sentència també condemna Ana Mato, l’exministra de Sanitat entre el 2011 i el 2014, com a responsable civil.

Altres penes que destaquen són la de l’exalcalde de Majadahonda Guillermo Ortega, a 38 anys i 3 mesos de presó; la de l’exconseller madrileny Alberto López Viejo, a 31 anys i 9 mesos; la del comptable de l’entramat José Luís Izquierdo, a 17 anys i 7 mesos; o la de l’exalcalde de Pozuelo Jesús Sepúlveda, a 14 anys i 4 mesos, entre d’altres.

Sobre el paper del PP

El tribunal considera acreditat que entre el Grupo Correa i el PP es va teixir una estructura de col·laboració estable i consistent en prestació de múltiples i continus serveis relatius a viatges, organització d’actes, dintre de l’activitat normal del partit a la Comunitat de Madrid (Majadahonda i Pozuelop) i a Castella i Lleó.

Segons la sala, es va crear un autèntic sistema de corrupció institucional

Almenys des de l’any 1996, aquests contactes comercials de CORREA amb el Partit Popular van fructificar i paulatinament es van intensificar fins al punt d’acabar convertint-se, a partir d’un determinat moment, en l’activitat negocial pràcticament principal i única de l’entramat empresarial creat ad hoc per CORREA amb els seus col·laboradors, que va anar conformant la seva estructura organitzativa i de funcionament a les característiques de l’activitat desenvolupada al voltant del Partit Popular i una buscada opacitat.

“Correlativa a aquesta activitat econòmica, CORREA mantenia una estreta i contínua relació personal, fins i tot d’amistat, amb alts dirigents del partit polític, fins al punt d’oferir-li un tracte de preferència a la seva seu central del carrer Gènova, entrant i sortint de l’edifici a discreció sense passar per cap mena de control ni escàner, fins i tot accedint lliurement al pàrquing reservat d’aquesta seu.”

“Es va crear en paral·lel un autèntic i eficaç sistema de corrupció institucional a través de mecanismes de manipulació de la contractació pública central, autonòmica i local a través de la seva estreta i contínua relació amb influents militants d’aquest partit, aquí jutjats, que tenien possibilitats d’influir en els procediments de presa de decisió en la contractació pública de determinats ens i organismes públics que dirigien o controlaven directament a través de terceres persones (comunitats autònomes i municipis governats pel PP), el que li va permetre que, bé les empreses de CORREA o altres empreses terceres triades per ell, amb l’acord i col·laboració d’aquells càrrecs públics, gaudissin d’un arbitrari tracte de favor i tinguessin un domini de fet sobre la contractació pública duta a terme per les entitats públiques parasitades, tot el que complementàriament es encobria amb fórmules de dret d’aparent legalitat, però que eludien en l’essencial la normativa vigent sobre contractació pública.

El que demanava la fiscalia

Els principals encausats de la trama Gürtel, d’un total de 37 jutjats, van ser Francisco Correa, Pablo Crespo i Luis Bárcenas. Francisco Correa és el cervell de la trama, i el fiscal li havia demanat 125 anys de presó. Per a Pablo Crespo, número dos de la trama, la petició era de 85 anys de presó i, per a Luis Bárcenas, extresorer del Partit Popular, 39 anys i mig de presó.

Comentaris
COMPARTEIX !
Ofertas Depilación Láser