El Centre Mundial de Competitivitat situa Espanya en els últims llocs del rànquing del mercat laboral

Espanya s’ha situat en el lloc 36 de la llista i, si es compara amb els seus socis europeus, està en el lloc 18 sent la cinquena economia per grandària. L’informe 2018 destaca que Espanya s’ha vist arrossegada per una pèrdua de competitivitat en diverses variables com els preus de l’economia (empitjora sis posicions fins a la 28), la legislació empresarial (perd 3, fins a la 37), la política d’impostos ( perd dos llocs fins al 45), el funcionament del mercat laboral (empitjora 05:00, fins al 55) i les infraestructures científiques (dos menys, fins al 28).

José Caballero, economista en cap del Centre Mundial de Competitivitat de l’IMD, explica que un dels principals problemes d’Espanya és que ha experimentat un estancament en l’eficiència del Govern pel que fa a la política tributària, la transparència i la corrupció. En aquest sentit, Caballero destaca que “en l’enquesta -que van realitzar entre gener i abril- es recull el problema de la crisi a Catalunya i el seu impacte en l’estabilitat política del país”. De fet, és l’indicador menys triat pels enquestats tal com s’aprecia en el gràfic. Aquest economista subratlla també que Espanya ha perdut posicions en el sector privat pel que fa a productivitat i en infraestructures tecnològiques i científiques.

“El patró a tots els nivells de desenvolupament científic a Espanya no és forta i queda molt per fer”, explica. A més, l’economia espanyola surt en els últims llocs del rànquing si es posa el focus en el mercat laboral. Per exemple, pel que fa a la desocupació juvenil Espanya apareix en el lloc 60 – totalment a la cua, l’atur en general en el lloc 59, l’atur de llarga durada en el 52 i l’ocupació en el 51. En el sentit oposat, l’estudi apunta que els factors més atractius d’Espanya continuen sent el dinamisme de l’economia, la competitivitat per costos, unes infraestructures fiables, la formació dels treballadors i una actitud positiva i oberta.

Els reptes d’Espanya en aquest context, els experts del Centre de Competitivitat Mundial de l’IMD opinen que els principals reptes a què s’enfronta Espanya en aquests moments són: enfortir la sostenibilitat del sistema fiscal per al mitjà i llarg termini (inclòsa la reforma del sistema de pensions), desenvolupar una administració pública més eficient i efectiva, impulsar la internacionalització de les empreses, reduir l’excessiva regulació existent i promoure la digitalització i l’adopció de tecnologies innovadores en diversos sectors empresarials. “Espanya necessita una visió a llarg termini per aconseguir un Govern eficient, un sector privat eficient i unes bones infraestructures”, assegura Caballero. “Si no s’aborden les reformes necessàries, poden desencadenar en una crisi en el futur”, afegeix.

Com està la resta d’Europa?

No ha estat un bon any per a Europa Occidental en el Rànquing de Competitivitat Mundial de l’IMD. Irlanda (12) i Luxemburg (11) han abandonat el Top 10 en caure sis i tres posicions respectivament. Alemanya (15), Finlàndia (16), Regne Unit (20), Islàndia (24), Bèlgica (26), Espanya (36) i Xipre (41) han experimentat, totes elles, caigudes de posicions respecte a l’any anterior. Per contra, França (28), Portugal (33) i Itàlia (42) han experimentat una millora en el rànquing, de tres, sis i dues posicions respectivament. L’auge de Portugal es deu al creixement de les activitats econòmiques al costat d’un canvi positiu en les percepcions sobre l’eficiència institucional, inclosa una major transparència governamental. Només Grècia ha romàs en el mateix lloc (57)

Quins són els països més competitius?

Els EUA han avançat a Hong Kong i s’ha situat el primer entre les economies més competitives del món. Ha escalat així tres posicions (de la quarta a la passada edició a la primera) gràcies a la seva millora en diversos indicadors, especialment en els relacionats amb el funcionament de la seva economia i de les seves infraestructures, segons explica IMD. Hong Kong ha ocupat el segon lloc gràcies a una estratègia país diferent: òptims resultats en eficiència governamental i eficiència empresarial. Després d’ells: Singapur, Països Baixos i Suïssa que continuen, un any més, en el grup dels 5 millors. Els Països Baixos es mouen un lloc fins al lloc 4, intercanviant posicions amb Suïssa que es desplaça fins al cinquè lloc. La caiguda de Suïssa s’explica, principalment, per una desacceleració de les exportacions i, en menor mesura, per l’amenaça de reubicació d’instal·lacions d’I + D de nombroses corporacions, apunta l’informe. La resta de llocs del top 10 estan ocupats en gran part per països nòrdics: Dinamarca, Noruega i Suècia (llocs 6, 8 i 9 respectivament). Aquests països demostren un fort rendiment en la productivitat general del sector privat i en les seves pràctiques de gestió. Els Emirats Àrabs Units (7) i el Canadà (10) tanquen els primers llocs de la classificació.

¿I els que menys?

Les cinc economies amb pitjors resultats mostren un lleuger canvi en el seu rendiment, especialment aquells països que han experimentat dificultats econòmiques i polítiques en els últims anys. Mentre que Mongòlia (62) i Veneçuela (63) romanen en les últimes posicions, Ucraïna (59) i el Brasil (60) milloren. La millora d’aquest últim ha estat la primera des de 2010 a causa d’un canvi positiu en el PIB real i l’ocupació. Ucraïna ha augmentat a causa de la seva eficiència empresarial. El seu ascens empeny a Croàcia a baix dos llocs, fins al 61.

Comentaris
COMPARTEIX !
Ofertas Depilación Láser