La jutgessa del cas de Cristina Cifuentes investigarà el màster de Pablo Casado

La jutge que instrueix el cas del màster de Cristina Cifuentes, Carmen Rodríguez-Medel, ha obert una investigació específica per aclarir com va obtenir el mateix màster el vicesecretari de Comunicació del PP, Pablo Casado, qui es va matricular en un curs diferent de l’expresidenta.

Així ho assegura eldiario.es, que afirma que la jutgessa ha ordenat obrir una nova peça separada del cas de Cifuentes després d’escoltar la declaració del director d’aquest mitjà de comunicació, Ignacio Escolar.

Pablo Casado va convalidar 18 de les 22 assignatures del màster

El passat 10 d’abril, dies després de conèixer el cas de Cristina Cifuentes, Pablo Casado va presentar la documentació sobre el màster de Dret Autonòmic i Local que va realitzar el 2008 a la Universitat Rei Joan Carles, una titulació de 22 assignatures de les quals 18 li van ser convalidades.

Casat va explicar que havia fet aquest màster com a requisit per a accedir al doctorat, i va mostrar diversos documents que justificaven l’obtenció del títol: inscripció, pagament fraccionat de la matrícula, sol·licitud i acceptació de convalidacions i quatre treballs amb els quals va evitar anar a classe per cursar els 20 crèdits que li faltaven.

Perquè la resta de la ciutadania no té la sort de Cifuentes o Casado, per què no podem aconseguir Màsters en 4 dies i sense exàmens? Doncs la resposta de Pablo Casado a la polèmica dels títols de Cifuentes no et deixarà indiferent.
“Sense ànim de petulància, no necessitava aquest títol”, va assegurar Pablo Casado quan va sorgir l’escàndol del seu màster a la Universitat Rei Joan Carles. El portaveu del PP havia obtingut el 2009 aquest títol oficial en el mateix Institut de Dret Públic que Cristina Cifuentes i amb el mateix tutor, Enrique Álvarez Conde. “Jo era un noi de vint, absolutament anònim”, diu Casado, que llavors ja era diputat autonòmic i president de les Noves Generacions del PP a Madrid liderat per Esperanza Aguirre. “Ja tenia quatre postgraus, dos als EUA i dos a Espanya”, ha argumentat Casat en repetides entrevistes per explicar que no necessitava aquest màster res més que per aprovar el doctorat perquè ja havia fet “un gran esforç, en temps i en diners, en fer aquests postgraus .
La realitat és que obtenir aquests títols ni suposar un esforç tan gran ni li va costar tants diners. En la major part d’aquests cursos, va ser becat per ser parlamentari. Aquest dijous, eldiario.es va revelar que un d’aquests “postgraus” als Estats Units en realitat es va cursar al barri d’Aravaca, a la seu de l’IESE a Madrid, no als Estats Units, i que va durar només quatre dies. Casat va assegurar a El País que “havia anat allà amb avió”, encara que després va matisar que es referia a “un altre curs” a Harvard.

Després d’aquesta informació de eldiario.es, Pablo Casado va respondre a les xarxes socials difonent una foto amb set dels certificats d’aquests títols: els quatre “postgraus” i tres més de Harvard, Georgetown, Iese, Deusto, IE, IEB i la Complutense. L’anàlisi detallada de cadascun d’aquests títols demostra que l’esforç “en temps i en diners” no va ser tan gran.

3. IESE. Programa de Lideratge per a la Gestió Pública (PLGP)

Es tracta d’un curs per a polítics i càrrecs públics que imparteix aquesta escola de negocis de la Universitat de Navarra. Casat el va cursar entre 2006 i 2007 i consistia en un dilluns de cada mes des de la tardor fins a la primavera. En total, deu dies lectius, dels quals només uns pocs van ser una jornada completa; normalment, l’horari era sol de tarda. Tampoc hi havia exàmens i n’hi havia prou amb assistir aquests deu dies per aconseguir el títol.

En l’actualitat, té un cost de 3.800 euros. En la majoria dels casos, la matrícula és gratuïta per als polítics que donen el curs, segons ha explicat a eldiario.es un altre alumne que també va completar aquest programa. La major part de la matrícula es paga amb una beca de la Fundació Rafael del Pino i la resta, habitualment, des dels diferents partits, confirmen altres fonts de l’IESE.

Casado ha explicat que va pagar “seguríssim” la part de la matrícula que va quedar pendent després de la beca de la Fundació Rafael del Pino, però que “no recorda quant era”.

4. IE Business School.

Programa Executiu de Gestió per a diputats de l’Assemblea de Madrid. Es tracta d’un curs que organitzava el Cercle d’Empresaris amb l’Institut d’Empresa. En cada edició -ha hagut una desena fins 2012- convidaven a parlamentaris de diferents cambres: el Congrés, el Senat o l’Assemblea de Madrid, on Casado va ser diputat autonòmic.

Les classes es donaven un dilluns de cada mes a la tarda i començaven al gener. En total, mitja dotzena de tardes fins estiu. Era gratuït per als parlamentaris, segons ha confirmat un exdiputat, i eldiario.es no ha pogut aclarir qui ho pagava: si era l’IE, el Cercle d’Empresaris, el parlament de torn o entre totes aquestes institucions. L’assistència és obligatòria per a rebre el títol, que no requereix exàmens. Pablo Casado ha assegurat a eldiario.es que “no recorda” si va pagar o va ser gratis.

5. IEB. Introducció als mercats financers.

Es tracta d’un curs de deu hores de durada que imparteix l’Institut d’Estudis Borsaris. Les deu hores totals es reparteixen entre quatre dies: dues hores i mitja al dia, de 19:00 a 21:30. Costa 120 euros. Tampoc té exàmens. “És de fa moltíssim temps, de 2003”, ha explicat Casado. “Per això mai ho he inclòs entre els cursos que vaig dir que eren postgraus”.

6. Reial Col·legi Complutense at Harvard University. Certificate of Participation.

Es tracta d’un certificat d’assistència al “Simposi en gestió i polítiques públiques” que es va celebrar a la seu que té a Boston la Universitat Complutense de Madrid en conveni amb la Universitat de Harvard. Casat no recorda la durada exacta, “uns pocs dies” a l’estiu de 2008. A Internet, al web d’aquest centre, no queda rastre d’aquest simposi.

7. Deusto Business School

Programa de Lideratge Públic en Emprenedoria i Innovacion (PLPE). Aquest curs en aquesta escola de negocis es completava amb deu sessions, els dilluns a la tarda. Costa 1.800 euros però els parlamentaris reben beques del 100% del preu de la matrícula, segons explica la Universitat de Deusto en el fullet del curs. Tampoc hi ha exàmens, tot i que com a “activitat complementària recomanada” es pot realitzar un projecte final de curs. Casado el va completar el 2014 i assegura a eldiario.es que “ho va pagar segur”, tot i que no recorda el preu exacte.

En total, els “quatre postgraus” que Pablo Casado ja tenia abans de matricular-se en aquest màster de la Universitat Rei Joan Carles, i dels quals va presumir quan li van preguntar per les irregularitats amb aquest títol oficial, sumen 28 dies lectius: la majoria ells, a mitja jornada.

Si ampliem el compte a la resta dels diplomes que va mostrar en xarxes socials per provar com “completar la seva formació acadèmica”, el total ascendeix a gairebé 40 dies lectius, entre 2003 i 2014.

Casat no va necessitar més que l’assistència a classe per lluir tots aquests diplomes en el seu currículum. Cap d’aquests set títols requeria exàmens. N’hi havia prou amb anar a classe i pagar les matrícules pertinents. En el cas de Casado, amb l’ajuda de diferents beques en la majoria dels cursos.

Pel que fa al temps, el “gran esforç” total suma poc més de 200 hores lectives entre els set cursets: l’equivalent a un trimestre universitari, però al llarg d’onze anys.

Comentaris
COMPARTEIX !
Ofertas Depilación Láser