Així serà el nou 155 que s’aplicaria a Catalunya segons Mariano Rajoy

El president del Govern, Mariano Rajoy, ha assegurat aquest dimarts que “ningú” vol aplicar de nou l’article 155 de la Constitució a Catalunya però ha advertit que, si cal posar-lo en marxa una altra vegada perquè es cometen il·legalitats i es manté el desafiament independentista, tindrà una naturalesa diferent i no inclourà la convocatòria d’eleccions, segons han informat fonts populars.

Així ho ha manifestat Rajoy davant del Comitè Executiu Nacional del PP que reuneix la plana major del partit en la seva intervenció a porta tancada després veure al Palau de la Moncloa amb el líder del PSOE, Pedro Sánchez, amb el qual ha acordat actuar davant qualsevol il·legalitat que promogui el nou president català, Quim Torra.

En concret, Rajoy i Sánchez s’han compromès a “reforçar” el seu acord polític per defensar l’ordre constitucional i oferir una resposta “pactada i proporcional” contra qualsevol “intent” de posar en marxa estructures polítiques diferents de les recollides en la Constitució i l’Estatut. A més, han acordat que aquesta vigilància en el compliment de la legalitat es faci extensiva al pressupost de la Generalitat per garantir que no es dediquen fons públics al projecte secessionista, ha afirmat.

El president del Govern espera que dijous, dia en què es reunirà al Palau de la Moncloa amb el líder de Cs, Albert Rivera, aquest acord sobre Catalunya passi a ser de “tres partits”. D’antuvi, el president del partit taronja ja ha anticipat que acudirà a aquesta trobada amb “solucions i acords” per a Catalunya i per veure com s’estén el 155 perquè no es pot “sortir corrent” d’aquesta comunitat autònoma.

Una frivolitat impròpia

Rajoy ha recordat que l’article 155 decau quan el nou Govern de Catalunya prengui possessió i ha criticat –en al·lusió velada a Rivera però sense citar-lo en cap moment– que s’estigui parlant d’estendre aquest precepte constitucional, cosa que , segons ha dit, és “una frivolitat impròpia de dirigents més o menys assentats”, segons les fonts consultades.

En el seu discurs, ha defensat l’aplicació que s’ha realitzat del 155 i que ha impedit que siguin investits presidents de la Generalitat Carles Puigdemont, fugat de la Justícia (segons Rajoy) ia Alemanya, Jordi Turull i Jordi Sánchez, a la presó. De fet, ha esmentat davant els seus aquell missatge que Puigdemont va enviar a l’exconseller Toni Comín (exiliat a Bèlgica) en el qual deia “Moncloa triomfa, això s’ha acabat, els nostres ens han sacrificat”.

El president del Govern espanyol ha afirmat que davant el desafiament independentista obert a Catalunya cal defensar la unitat d’Espanya, la sobirania i la igualtat dels espanyols. I ha recalcat que no es tracta d'”aprofitar políticament” aquest assumpte. A més, ha insistit que a Catalunya no s’han pres decisions de manera “unilateral” sinó que totes les actuacions han estat consensuades amb el PSOE i Ciutadans.

De fet, el coordinador general del PP, Fernando Martínez-Maillo, ha confiat que aquest dijous Ciutadans estigui a l'”altura” i no se centri en “buscar vots” amb aquest tema. A més, ha indicat que si critica el Govern, es critica “a si mateix”. “Si diu que el Govern ha fet poc, ell també. L’autocrítica no forma part del manual del senyor Rivera en aquest tema”, ha conclòs.

Per això, Maillo ha assenyalat que espera que dijous Rivera passi d’aquestes “paraules gruixudes” a un acord sobre Catalunya, deixant “de banda les crítiques i pensant més en l’interès general del conjunt dels espanyols”. “El 155 el va aplicar el Govern de Rajoy i del PP després de convèncer i esperar al PSOE i Ciutadans”, ha recordat.

COM SERIA EL NOU 155

En la seva intervenció a porta tancada, el president del Govern ha assenyalat que aplicar un nou 155 a Catalunya no és el que li agradaria “a ningú” però si cal fer-ho, ha assenyalat que caldrà veure i consensuar com ho fa, i com s’explica a Europa. Segons la seva opinió, convé que els partits que tenen “sentit comú vagin junts”.

És més, ha dit que no és una decisió que es pugui prendre “en un quart d’hora” ni seria la conseqüència d’un “titular brillant ni d’una crònica”, segons han assenyalat les mateixes fonts consultades. En qualsevol cas, si hi ha un nou 155, no es contempla que inclogui unes noves eleccions a Catalunya.

En aquest mateix sentit, Maillo ha dit que “no semblaria molt lògic tornar a convocar eleccions quan n’hi ha hagut fa quatre dies”. “No sembla que tingui molt sentit”, ha assenyalat, per deixar clar a més que no hi cap un 155 “preventiu” com el que estaria plantejant Ciutadans.

Comentaris
COMPARTEIX !
Ofertas Depilación Láser