Rajoy s’enfonsa en l’últim baròmetre del CIS per la corrupció i el cas Cifuentes

Un cop més, els polítics espanyols suspenen. Ni un sol supera la barrera del cinc. Dels quatre principals líders polítics, Albert Rivera és el millor valorat amb un 3,79, segons l’últim baròmetre del CIS, encara que baixa més de dues dècimes respecte a l’anterior baròmetre. De fet, Pablo Iglesias és l’únic dels quatre que ha millorat la seva nota (2,77).

Si en l’anterior baròmetre Rivera va ser el més valorat entre tots els polítics que apareixen a la llista, en aquesta ocasió ha baixat al tercer lloc. Per sobre d’ell se situen el diputat i portaveu de Compromís al Congrés dels Diputats, Joan Baldoví (4,14), i Alberto Garzón (3,8).

De la resta dels quatre principals líders polítics, Pedro Sánchez és el que segona millor nota obté (3,35) tot i que perd més de tres dècimes. El segueix Pablo Iglesias, que per primera vegada en diversos mesos supera Mariano Rajoy. El líder de Podemos és l’únic que millora la seva qualificació i puja dues dècimes fins a arribar al 2,77 mentre que el president del Govern Mariano Rajoy es deixa gairebé tres dècimes i és el pitjor dels quatre: passa del 2,87 de l’anterior baròmetre al 2,59.

Després del tercer lloc de Rivera al ‘rànquing general’, se situa el portaveu del PNB, Aitor Esteban, amb 3,41 punts, per davant de Pedro Sánchez, que ocupa el cinquè lloc amb els seus 3,35, i dels canaris Ana Oramas i Pedro Quevedo, que ocupen el sisè i setè lloc amb un 3,32 i un 3,31, respectivament. Carles Campuzano, de l’PDeCAT, continua el rànquing amb una nota de 3,05; seguit de Marian Beitialarrangoitia, de Bildu (2,88); Pablo Iglesias (2,77); Joan Tardà, d’ERC (2,71); i Mariano Rajoy (2,59). Per sota del president del Govern només hi ha tres dirigents polítics: Miguel Anxo Fernández Bell (2,54), d’En Marea; Íñigo Allà (2,35), d’UPN i i Isidro Martínez Oblanca (1,86), de Fòrum Astúries.

L’enquesta es va realitzar en els primers dies d’abril, en plena crisi política a la Comunitat de Madrid, quan ja havia saltat la polèmica del màster de la popular Cristina Cifuentes, però abans que la presidenta regional acabés dimitint després de sortir un vídeo d’un suposat furt en 2011.

Puja la preocupació per la corrupció

La preocupació dels espanyols per la corrupció i els polítics va pujar el passat mes d’abril coincidint amb l’esclat del cas del màster de Cristina Cifuentes. Segons el sondeig, l’atur segueix com a primer problema nacional, encara que s’anota el seu menor nombre de mencions dels últims anys i es queda en un 62,3%. El segueixen la corrupció i el frau, amb un 38,3%, gairebé quatre punts més que al març, i la classe política, que puja gairebé un punt i mig i arriba al 27,4%.

Al marge de la corrupció, la pujada més destacada que recull el baròmetre del CIS és la de la independència de Catalunya, que passa del 8,6% (el nivell més baix des del referèndum il·legal de l’1 d’octubre) a l’11%. Aquesta dada coincideix en data amb la situació de l’empresonament a Alemanya de Carles Puigdemont i la posterior decisió de la justícia alemanya de deixar-lo en llibertat sota fiança en no detectar delicte de rebel·lió en la sol·licitud d’extradició d’Espanya. No obstant això, la inquietud pel conflicte català ha baixat notablement des de l’octubre, quan va arribar al 29%.

Comentaris
COMPARTEIX !
Ofertas Depilación Láser