Catalunya va créixer un 0,8% el primer trimestre, una dècima més que Espanya

El PIB de Catalunya va créixer un 0,8% el primer trimestre de l’any en comparació amb l’últim trimestre del 2017. Així ho reflecteix la dada avançada de la comptabilitat regional publicada aquest matí per l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat). Això vol dir que l’economia catalana manté encara una inèrcia molt positiva que permet a la regió créixer més ràpidament que el conjunt d’Espanya. Segons la dada avançada per l’INE, l’economia del conjunt del país va augmentar a un ritme del 0,7%, una dècima menys.

Tampoc es coneixen les dades desagregades per branques d’activitat, de manera que és impossible conèixer quina va ser l’evolució de la inversió i el consum a Catalunya, que són les dues claus més importants. En el quart trimestre de 2017 es van congelar com a conseqüència del referèndum de l’1-O, pel que és fonamental conèixer si en l’inici d’aquest any han repuntat o si segueixen enfonsats.

Després de quatre anys d’intens creixement a Espanya, les quatre comunitats del nord-oest, Astúries, Cantàbria, Castella i Lleó i Galícia, segueixen immerses en la crisi
L’únic que es coneix és la dada trimestral avançada i les xifres interanuals per sectors, que permeten fer una aproximació. En taxa interanual, Catalunya va créixer un 3,3%, quatre dècimes més que Espanya i dues dècimes menys que en el trimestre precedent. Dades que s’han d’analitzar dins d’una fase d’alentiment de l’economia europea en l’inici de l’any. El sector que més va créixer és el de la construcció, que viu el seu millor moment des de la bombolla immobiliària en tot el país. En concret, va créixer un 6,4% interanual, repetint la dada del trimestre anterior.

Però la dada més important és el repunt dels serveis, que després de créixer un 2,5% després del referèndum, aquest any creixen ja a ritmes del 2,7%. A falta de conèixer les dades desagregades, tot sembla indicar que el consum a Catalunya s’ha normalitzat en l’inici de l’any gràcies a la calma política que s’està vivint. Per a Catalunya és fonamental que torni el consum i la inversió, ja que les dades d’exportacions comencen a alentir com a conseqüència de la menor activitat a Europa. La indústria, que va ser el gran motor de la regió després del referèndum, amb un creixement del 6,4% interanual, ara s’ha frenat fins al 5,1%.

En qualsevol cas, encara són dades molt positives que mostren el dinamisme de l’economia catalana. Encara es necessiten conèixer les dades concretes per realitzar una anàlisi correcta de quin va ser el veritable impacte del ‘Procés’ sobre l’economia de la regió. No obstant això, hi ha conclusions importants que ja es poden extreure. La més important és que la regió ha sobreviscut a una fase d’inestabilitat política tan profunda gràcies a la seva diversificació. Quan ha fallat la demanda interna s’ha superat gràcies a les exportacions industrials.

Catalunya ha sobreviscut a una fase d’inestabilitat política tan profunda gràcies a la diversificació de la seva economia

Aquestes dades de creixement publicades per l’Institut d’Estadística de Catalunya coincideixen amb les estimacions d’activitat que elabora l’Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (AIReF). L’Autoritat estima que, amb els indicadors que es coneixen fins a la data, l’economia catalana manté la tendència cap a la desacceleració que viu també el conjunt d’Europa. Segons el seu model de previsió del creixement en directe, Catalunya està creixent a un ritme del 0,6% intertrimestral. Pel que fa a Espanya, l’Autoritat estima un avanç del PIB del 0,7%, de manera que podria produir-se aquest trimestre l’avançament d’Espanya a Catalunya.

Comentaris
COMPARTEIX !
Ofertas Depilación Láser