Ciutadans canvia d’opinió i de portaveu en el debat de la presó permanent revisable

El gir que ha donat Ciutadans ens el debat sobre la presó permanent revisable ha comportat també un canvi de portaveu a l’hora de defensar-lo. Fa cinc mesos va ser Patricia Reyes, membre de la Comissió de Justícia, qui va pujar a la tribuna per mantenir el rebuig a la polèmica figura. La seva intervenció va ser summament dura al voltant de la derogació. Aquest dijous no ha estat ella la que ha defensat l’esmena a la totalitat de Ciutadans a la mateixa proposició de llei del PNB, que ja no demana aquesta derogació.

Segons ha avançat El Confidencial, el partit va decidir abans del debat que fos el portaveu del grup parlamentari, Joan Carles Girauta, el que justifiqués el canvi de postura del seu partit i per què ara ha decidit oposar-se a la derogació de la presó permanent amb l’excusa que primer volen esperar que el Tribunal Constitucional es pronunciï.

Girauta ha estat doncs el que ha intervingut a la tribuna d’oradors per defensar l’esmena a la totalitat del seu grup en què demanen l’enduriment de les condicions per accedir als permisos penitenciaris -com accés al tercer grau-, i el compliment íntegre de les penes en delictes “extremadament greus”.

Fonts de Ciutadans, però, han restat importància a la decisió d’aquest canvi de portaveus i sostenen que Girauta hagi de ser ara l’orador perquè “és el portaveu parlamentari” i “el que es debat avui és la nostra esmena a la totalitat i no la llei de PSOE o la del PNB, perquè això ja es va fer”.

En Ciutadans creuen que la proposta que plantegen ara, “a parer nostre ve a solucionar el forat del sistema penitenciari, que és l’accés al tercer grau i els permisos penitenciaris, i és aquí on hi ha el veritable problema, per tant, pensem que la proposta de Ciutadans té la suficient importància perquè el defensi el portaveu parlamentari “. Les mateixes fonts assenyalen que no s’ha volgut relegar Patricia Rayes “en absolut”.

En aquella intervenció en el ple sobre la presa en consideració de la proposta del PNB -en la queCiutadans es va abstenir en la votació-, Patricia Reyes va sostenir que ja existeix “el compliment íntegre de les penes” i va rebutjar legislar en calent després esdeveniments tràgics – com els ocorreguts amb la mort de Diana Quer- perquè suposa jugar amb el dolor.

El ‘nou’ discurs de Ciutadans

Aquest dijous, Girauta ha hagut de matisar les coses dites llavors per la diputada, que ha seguit el debat des de la seva butaca de vicepresidenta quarta de la Mesa del Congrés. Entre els convidats hi figuraven els pares de diversos dels infants o joves assassinats, com Diana Quer, Mari Luz Cortés i Sandra Palo, o els de Marta del Castillo i Jeremy Vargas, els cossos ni tan sols han aparegut.

Així, el portaveu de Ciutadans creu que no es pot “derogar en calent”. “Una de les coses per les quals faig servir aquesta expressió és pel tedi que produeix el tòpic d’advertir contra l’ús de legislar en calent”, ha arrencat en la seva defensa de l’esmena a la totalitat que ha presentat el seu grup a la proposició de llei del grup nacionalista basc.

El portaveu de Cs ha assenyalat que és necessari obrir “una reflexió” sobre l’actual sistema penal per evitar “la reincidència”, perquè és una cosa “massa habitual”.

Els de Rivera volen esperar que el Tribunal Constitucional es pronunciï sobre el recurs d’inconstitucionalitat presentat pel PSOE. Però, mentrestant, “no cal deixar que les coses es podreixin”, segons Girauta, pel que ha apostat perquè la llei “garanteixi el compliment íntegre de les penes” o almenys “ens apropem al seu compliment efectiu”.

Segons informa Eldiario.es, el portaveu de Ciutadans ha demanat, sense èxit, tant el PSOE com a Units Podem que s’abstinguessin en la votació de la seva proposta perquè pogués prosperar. Però el Ple l’ha tombat, igual que la del PP.

Comentaris
COMPARTEIX !

Deixa un comentari

Ofertas Depilación Láser