Jutges i fiscals amenacen amb una vaga si el Govern Espanyol no despolititza la Justícia

Nou incendi per l’Executiu de Mariano Rajoy. Les quatre associacions de jutges i tres col·lectius de fiscals ha emès aquest dilluns un comunicat conjunt on anuncien que si el Govern no agilitza i despolititza la Justícia convocaran una vaga el proper 22 de maig.

Segons el calendari de mesures anunciades, les associacions han acordat mobilitzacions per al dijous 5 d’abril, a les 13.00 hores, a les seus judicials de tot el país; una concentració a Madrid el 14 d’abril i, a continuació i si segueixen sense ser ateses les seves reclamacions, aturades parcials d’una hora (de 12 a 13 hores) els dijous de cada setmana durant un mes. Com a última mesura els togats anuncien que aniran a la vaga el pròxim 22 de maig.

En el citat comunicat, jutges i fiscals sosté que després d’haver subscrit un document amb “14 propostes per a la millora de la Justícia” al juny de 2017 el balanç “no pot ser més decebedor”. Els magistrats i fiscals sostenen que “no sembla haver-hi una majoria clara al Parlament favorable a reformar l’òrgan de govern de la judicatura acord amb el que proposat per les quatre associacions judicials, ni tampoc un projecte d’independència del ministeri fiscal, ni un compromís ferm dels grups parlamentaris per aconseguir un Pacte d’Estat per la Justícia “.

Des de l’Associació Professional de la Magistratura, Jutges per a la Democràcia, Associació Francisco de Vitoria, Fòrum Judicial Independent, Associació de Fiscals, Unió Progressista de Fiscals i l’Associació Professional Independent de Fiscals es critica que “el Consell General del Poder Judicial ha fet cas omís a la nostra proposta sobre nomenaments judicials, d’acord amb criteris de mèrit, capacitat, igualtat de gènere i transparència “.

Així mateix, els representants associatius afegeixen que es “segueix sense complir amb la seva obligació legal de fixar les càrregues de treball, com li recorda la recent sentència de la Sala del Social de l’Audiència Nacional”.

Les associacions també ressalten que el Govern ha renunciat a incrementar el nombre de membres de la carrera judicial i fiscal “a fi d’anar equiparant a la mitjana europea” i que “no hi ha rastre de la racionalització de la planta judicial i fiscal, evitant així la precarització de les últimes promocions “.

Les quatre associacions de jutges i les tres de fiscals ja van advertir a Justícia que es mobilitzarien si no atenia les seves reclamacions sobre la situació professional i econòmica del sector i les seves peticions sobre la millora en la qualitat de la Justícia.

El Govern, disposat a fer una reforma “cosmètica” del sistema d’elecció del CGPJ

El Govern Esapañol està disposat a tornar a canviar el sistema d’elecció dels vocals del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) tot i que descarta que els jutges siguin exclusivament els que elegeixin els seus representants en aquest òrgan de govern.

Segons ha pogut saber L’Independent, a hores d’ara l’executiu de Mariano Rajoy sospesa modificar l’actual sistema d’elecció dels vocals per tornar al sistema mixt que va entrar en vigor l’any 2001 i que va ser defenestrat per l’ex ministre de Justícia, Alberto Ruiz Gallardón.

Seria una reforma tímida que dista molt de les reivindicacions que gran part dels jutges i associacions porten anys fent ia la que en els últims temps s’ha sumat Ciutadans per despolititzar el CGPJ: que els dotze vocals de procedència judicial siguin elegits en la seva totalitat per membres de la Magistratura sense que el Parlament, en definitiva els partits polítics, tinguin cap decisió en el nomenament dels vocals.

La reforma queda lluny de les reivindicacions de les quatre associacions judicials per despolititzar el CGPJ

Actualment, la Llei orgànica del poder judicial (LOPJ) estableix que dels vint vocals que componen el Consell 12 són jutges-vuit juristes de reconeguda competència. En el model actual, els jutges que volen accedir al CGPJ pot presentar la seva candidatura a través de les seves associacions o amb el simple fet de demanar 25 avals dins de la carrera judicial. Es tracta d’un sistema de lliure elecció on van perdre pes les associacions judicials i, a priori, es va facilitar l’accés al Consell ja que per presentar una candidatura tan sols calia obtenir prèviament el suport de 25 jutges com avaladors.

El sistema previ a Gallardón

No obstant això, en el sistema mixt que estaria obert a reprendre ara el Govern, per a la designació d’aquests dotze jutges, les associacions presentaven al Congrés i al Senat candidats en funció de quotes -de la representativitat que cada associació tingués en la Carrera- mentre que aquells jutges no associats que volguessin optar a presentar la seva candidatura havien de demanar el suport del 2 per cent dels seus companys.

L’últim Consell va ser nomenat d’acord amb aquest sistema d’elecció de vocals, els jutges no associats havien de presentar cent avals davant el Parlament. En total, el límit de candidats per a aquestes places era de 36. No obstant això, en l’actual òrgan de govern que presideix Carlos Lesmes podien optar a ser vocals tots aquells magistrats que aconseguissin 25 suports.

No obstant això, aquesta reforma del sistema d’elecció dels dotze vocals que procedeixen de la Judicatura, queda molt lluny de les reivindicacions fetes per les quatre associacions judicials per despolititzar el Consell. L’Associació Professional de la Magistratura (APM), Jutges i jutgesses per a la Democràcia (JpD), l’Associació de Jutges Francisco de Vitoria (AJFV), i Fòrum Independent Judicial (FJI) consideren com una mesura essencial per regeneració democràtica modificar de nou la LOPJ, per tal que els 12 membres del CGPJ pertanyents a la carrera judicial, “siguin elegits pels qui exerceixen funcions jurisdiccionals”. En altres paraules, pels propis jutges.

Però no només els membres de la carrera judicial reclamen això. El Consell d’Europa, a través de l’últim informe Grup d’Estats contra la Corrupció (GRECO), va retreure al Govern de Rajoy que els dotze vocals jutges del Consell siguin elegits pel Congrés i Senat en comptes de que pels 5.500 jutges del nostre país .

Comentaris
COMPARTEIX !

Deixa un comentari

Ofertas Depilación Láser