[ÚLTIMA HORA]El Suprem permetria que Turull sigui investit però sota advertència

El Tribunal Suprem (TS) no posarà obstacles insalvables a l’eventual candidatura de l’exconseller de Presidència Jordi Turull, si finalment aquesta opció pren cos, després de la renúncia no definitiva de l’expresident Puigdemont. L’expresident de l’ANC Jordi Sànchez sí que hauria de fer front, en canvi, a dificultats insuperables, perquè igual que Carles Puigdemont -encara per raons diferents- no podria anar al Parlament. Turull, en canvi, sí podria fer-ho, perquè a diferència dels anteriors no està ni fora d’Espanya ni en situació de presó incondicional.

L’exconseller, per tant, podria anar al Parlament per defensar personalment la seva candidatura, tot i que s’ha especulat molt amb la possibilitat que se li apliqués l’article 384 bis de la llei d’enjudiciament criminal (Lecrim). Aquest precepte suposa que els “individus terroristes o rebels” que siguin processats i estiguessin exercint un càrrec públic quedaran suspesos automàticament “en l’exercici del mateix” si contra ells s’hagués dictat també ordre de detenció provisional. És dubtós que el concepte “rebels” es refereixi als acusats del delicte de rebel·lió. Però en el cas de Turull el més rellevant és que, a diferència de Jordi Sànchez, està en llibertat, després d’haver pagat una fiança de 100.000 euros. I no és previsible que el jutge encarregat del cas, Pablo Llarena, que va ser qui li va imposar aquesta caució, revisi la seva decisió.

Des del punt de vista legal, per tant, Turull està en condicions de sotmetre a un debat d’investidura. La Fiscalia no va a tractar d’impedir-ho, i el Suprem tampoc. Ara bé, pesa sobre el citat exconseller un clar advertiment del jutge Llarena, qui, en deixar en llibertat amb fiança a la major part dels exmembres del Govern, els va avisar que modificaria la seva situació és a dir, que els enviaria a presó- en cas que hagin pogut incórrer en reiteració delictiva. Aquesta advertència figurarà amb més o menys intensitat en l’acte de processament que es va a dictar contra els investigats d’aquí a poques setmanes.

Per tant, si Turull arribés a sotmetre al debat d’investidura ho faria sota avís dels límits infranquejables que ja li va imposar el Suprem. D’aquesta manera, el risc cert que correria l’exconseller, en el cas de reeditar els projectes independentistes de la passada legislatura, seria el que magistrat canviés la seva situació de llibertat amb fiança per la de presó incondicional. I el Suprem podria fer-ho, per molt president electe de la Generalitat que Turull hagués arribat a ser.

Un altre problema derivat de la hipotètica investidura d’algun dels investigats pels suposats delictes de rebel·lió, sedició i malversació és que d’aquí a uns mesos, possiblement a la tornada de l’estiu, tindrà lloc el corresponent judici oral. I hi ha molt pocs dubtes, per no dir cap, que els exconsellers hauran de seure a la banqueta. D’aquí, en part, la insistència del Govern en què s’acordi la investidura d’un dirigent que estigui “net” de procediments judicials.

El Tribunal Constitucional (TC) es reunirà al seu torn matí per debatre l’admissió a tràmit del recurs del Govern contra la proposta d’investidura de Puigdemont. El que preveu era l’admissió. I encara que després s’ha conegut la renúncia de l’expresident, que no és definitiva, el criteri majoritari és que no s’ha produït una pèrdua d’objecte de la impugnació. L’opinió dominant, per tant, és que no hi ha motiu per arxivar el recurs, i que ha de ser admès a tràmit.

Comentaris
COMPARTEIX !

Deixa un comentari

Ofertas Depilación Láser