Duríssim article del New York Times sobre la llibertat d’expressió a Espanya

En un duríssim article del diari nord-americà New York Times titulat “La ‘censura’ d’una obra sobre presos catalans sacseja l’àmbit cultural”, es mostra com la llibertat d’expressió a Espanya ha estat víctima d’un gran retrocés en els últims anys a causa de les polítiques “conservadores” del partit de Mariano Rajoy.

Text Íntegre de l’article

Ja sigui per llei o causa de la intimidació, Espanya s’ha convertit en un país on els riscos de la llibertat d’expressió han augmentat silenciosament en els últims anys.

Uns titellaires van ser enjudiciats per incitar al terrorisme. També van ser portats davant els tribunals una usuària de Twitter de 21 anys, un poeta i alguns músics, inclosos els 12 integrants d’una banda. Una llei molt criticada ha fet que sigui il·legal gravar les cares dels policies als carrers i restringeix estrictament les reunions públiques.

També es va afectar el món de l’art contemporani aquest 21 de febrer, quan el principal centre de convencions de Madrid va ordenar que aquesta obra que qualificava als líders independentistes catalans com a presos polítics fos retirada d’una fira internacional d’art.

El recinte firal, conegut com Ifema, és controlat pels governs local i regional de Madrid, encara que no queda clar qui exactament va ordenar la retirada de l’obra Presos polítics a l’Espanya contemporània de l’artista espanyol Santiago Sierra.

El centre d’exhibicions va dir que havia vetat la peça -una sèrie de rostres borrosos- perquè “perjudica” la “visibilitat” d’altres obres de la fira, coneguda com ARCO, la qual es porta a terme aquesta setmana.

La retirada de la peça passa quan altres artistes també s’han ficat en greus problemes legals per crear obres vistes com ofensives per a les elits de la política i la reialesa o considerades com que fan apologia del terrorisme i altres actes de violència.

Aquest concepte no s’ha de prendre a la lleugera en un país la història recent inclou una dictadura feixista.

Helga de Alvear, la propietària de la galeria a Madrid que va col·locar la peça de Serra a la fira, va dir que ella ha exhibit les obres de Serra durant les dues dècades passades. Ella va reconèixer que les seves peces freqüentment detonen la controvèrsia, però mai al punt de causar la seva remoció.

“A casa meva oa la meva galeria no em treu ningú res, però aquest és un espai públic”, va dir. Sobre l’atenció prestada a la retirada, ella va afegir en to de broma: “Sóc propietària de la galeria des de 1980 i mai havia estat tan popular com aquest matí”.

Presos polítics a l’Espanya contemporània inclou retrats parcialment tapats de polítics catalans empresonats des de finals de l’any passat mentre esperen el judici pels càrrecs de sedició i rebel·lió per liderar els intents de la regió nord-est d’independitzar d’Espanya.

Altres polítics catalans s’han anat a un exili autoimposat, inclòs l’expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, qui es troba a Bèlgica i busca la seva reelecció però refusa sotmetre a judici a Espanya.

El 21 de febrer, un jutge del Tribunal Suprem va ordenar l’arrest d’una altra política catalana, Anna Gabriel, qui va aparèixer a Suïssa el cap de setmana passat i va dir que ella no tindria un judici just a Espanya.

Al costat dels retrats dels polítics catalans, l’obra de Serra també mostra retrats borrosos de diverses persones jutjades sota circumstàncies polèmiques en aquests últims anys.

Inclosos els dos titellaires que van ser detinguts després escenificar un espectacle durant la celebració del carnaval de Madrid en 2016 que les autoritats van considerar glorifiquen el terrorisme i promouen l’odi. Un jutge finalment va desestimar l’acusació contra ells.

Aquest cas va ser part d’un canvi en la gestió conservadora del president del govern espanyol, Mariano Rajoy, que va presentar el 2015 una llei de seguretat pública molt criticada que tenia la intenció de controlar l’augment de protestes massives durant la crisi financera.

El govern també va enfortir una llei existent contra les incitacions al terrorisme i la violència, en elevar la sentència de presó per a persones que cometen el delicte per primera vegada. Des dit canvi, fiscals han presentat càrrecs contra diverses persones per missatges ofensius a les xarxes socials, així com contra rapers i comediants.

No es va esmentar cap violació de la llei en les raons per les que l’espai d’exhibicions va ordenar que es retirés l’obra de Serra. Com a seu de la fira, Ifema afirma que tenia la responsabilitat d ‘ “intentar allunyar del seu desenvolupament els discursos que desviïn l’atenció del conjunt de la fira”.

Però el director de la fira va buscar distanciar-se de l’ordre, en afirmar que no va ser la seva decisió. Els polítics van començar a debatre el dimecres si el treball de Serra hauria de ser exhibit de nou. L’alcaldessa de Madrid, Manuela Carmena, va decidir no visitar la fira i la portaveu de l’alcaldia va publicar a Twitter que van sol·licitar una junta extraordinària per exigir que l’obra sigui retornada a l’exposició.

En un comunicat, l’estudi de l’artista ha indicat que la “censura” de l’obra reivindica els seus esforços per denunciar “el clima de persecució” a Espanya a la llibertat d’expressió.

“Aquesta decisió danya seriosament la imatge d’aquesta fira internacional i del propi Estat espanyol”, indica el document. “Actes d’aquest tipus donen sentit i raó a una peça com aquesta, que precisament denunciava el clima de persecució que estem patint els treballadors culturals en els últims temps”.

La fira ha exhibit peces que han generat controvèrsia en el passat, inclosa una obra en 2012 que portava el títol Always Franco (Sempre Franco), que mostrava una escultura de l’exdictador espanyol vestit de militar dins d’un refrigerador de Coca-Cola. Una fundació que promou a Franco va demandar sense èxit a l’autor, Eugenio Merino.

Per descomptat, els intents de suprimir obres freqüentment es tornen contraproduents al simplement atreure més atenció cap a elles.

De Alvear, la directora de la galeria, estava feliç per l’atenció addicional que va obtenir, i ha afegit que la polèmica per l’obra estava fora de lloc.

“Els espanyols no haurien de ser tan polítics”, va dir. “No és més que una obra d’art i tots haurien de tenir la llibertat de pensar el que vulguin sobre ella”.

Fuente: The New York Times

Comentaris
COMPARTEIX !

Deixa un comentari

Ofertas Depilación Láser