Segons un informe de “The Economist Intelligence Unit” Espanya està a punt de convertir-se en una “Democràcia viciada”

Menys de la meitat dels països de la Unió Europea són “totalment democràtics” segons l’índex 2017 de la Unitat d’Intel·ligència de l’Economista sobre l’estat de la democràcia a tot el món.

La classificació es dóna de deu a vuit com a “democràcia completa”, de sis a vuit com a “democràcia defectuosa”, de quatre a sis com a “règim híbrid” i de zero a quatre com a “règim autoritari”.

Cada país es classifica en un dels quatre tipus de règims segons les puntuacions en aquestes categories: procés electoral i pluralisme, llibertats civils, funcionament del govern, participació política i cultura política.

Com va classificar la UE l’informe?

L’informe va classificar a 11 països de la UE com “democràcies plenes” ia la resta dels estats membres com “democràcies defectuoses”.

Tots els països escandinaus es van classificar en la categoria de “democràcies completes”, i Suècia va ocupar el tercer lloc. Els dos primers llocs es van atorgar a països de l’Àrea Econòmica Europea: Noruega va ocupar el primer lloc consecutiu per segon any consecutiu i Islàndia va quedar en segon lloc. La resta dels països en aquesta categoria eren països d’Europa occidental. Malta i Espanya van ser els únics països del sud d’Europa que van arribar al primer lloc.

La majoria dels països de la UE que es van classificar com “democràcies defectuoses” es troben a Europa oriental. Romania va obtenir el lloc més baix de tota la UE en el nombre 64. Els països dels Balcans, així com la resta del sud d’Europa (Itàlia, Xipre, Grècia i Portugal) també es trobaven en aquesta categoria.

Europa Oriental tradicionalment ha obtingut un puntuació baix en l’Índex de Democràcia. Això es deu en part a la “cultura política feble, la transició caòtica a la democràcia i la dificultat per salvaguardar la llei i la corrupció” de la regió, segons l’informe.

Classificacions de la Unió Europea per tipus de règim
democràcies plenes

Suècia

Dinamarca

Irlanda

Finlàndia

Països Baixos

Luxemburg

Alemanya

Regne Unit

Àustria

Malta

Espanya

Tres membres de la UE (Malta, Espanya i França) van tenir els descensos més pronunciats en 2017

Segons l’informe, el tractament donat pel govern espanyol a la candidatura independentista de Catalunya va posar el país en risc de convertir el país en una “democràcia viciada”. Això situa Espanya en el fons de la classificació de “democràcies completes” amb el número 19.

El puntuació de Malta va caure després de l’assassinat no resolt a l’octubre de 2017 de Daphne Caruana Galizia, una periodista maltesa, que va qüestionar l’estat de dret al país, mentre que França es va convertir en subjecte d’una major polarització social i política en 2017, va dir l’informe.

I el continent europeu?

Catorze de les 19 “democràcies completes” de l’informe es troben a Europa i les tres principals democràcies al món són països europeus.

En el rànquing de “democràcies defectuoses”, 18 d’un total de 57 països són europeus. L’únic no membre de la UE en aquesta llista és Sèrbia.

Fora de la UE, 7 dels 39 “règims híbrids” es troben a Europa, que inclou Albània, Moldàvia, Geòrgia, Ucraïna, Montenegro, Macedònia i Bòsnia i Hercegovina.

No hi ha “règims autoritaris” que estiguin ubicats a Europa.

Líder de la democràcia acadèmica, Larry Diamond, va dir que hi ha hagut una “recessió de la democràcia” en l’últim any. Aquesta regressió és més evident en algunes de les democràcies més antigues d’Europa occidental, la regressió des de 2006 és gairebé tan dolenta com en la meitat oriental del continent.

Com es classifica l’índex de 2017 en comparació amb l’any anterior
Vuitanta-nou països van experimentar una disminució en la seva puntuació total en comparació amb 2016.

Altres 76 dels 167 països o territoris enquestats es poden considerar democràcies, amb 19 d’aquests 76 països etiquetats com “democràcies plenes”, el mateix nombre que el 2016.

L’informe va dir que aquest va ser el “pitjor acompliment des de 2010-2011 després de la crisi financera mundial de 2008”.

Larry Diamond, un important expert en democràcia, diu que el món ha estat travessant una “recessió de la democràcia”. Aquesta tendència d’estancament i / o regressió, segons EIU, s’ha reflectit en l’índex des del seu llançament el 2006.

Comentaris
COMPARTEIX !

Deixa un comentari

Ofertas Depilación Láser