El cap de l’oficina anticorrupció del PP està darrere d’una urbanització en una zona amb risc mediambiental

La promotora immobiliària murciana Urbincasa ha aconseguit els permisos per construir un complex residencial de 130 pisos a Cartagena (Múrcia), a la vora del Mar Menor i a 100 metres d’una zona protegida pel seu valor ecològic. A càrrec del projecte està l’actual president de l’Oficina Anticorrupció del PP, l’exdiputat Andrés Ayala.

Aquest nou desenvolupament urbanístic s’ubicarà a cent metres de les salines de Marchamalo, limitant amb una zona d’especial protecció d’aus (ZEPA) i Lloc d’Interès Comunitari (LIC) de la Xarxa Natura 2000. Com va avançar dilluns Diari de la Màniga, es va a anomenar ‘Els Flamencs’ i es va a erigir en un lloc “amb unes espectaculars vistes a la Manga del Mar Menor i les seves salines”, segons anuncia al seu web la pròpia Urbincasa, que ja ha iniciat la comercialització dels habitatges.
Urbincasa és l’acrònim de Urbanizadora i Immobiliària Cartagenera SA. Es va fundar fa mig segle i des de novembre de 2016 el secretari del seu consell d’administració és Andrés Ayala, segons consta en el Registre Mercantil. L’empresa pertany a la família Restoy, accionista del grup Diego Zamora, propietari de Licor 43, el patxaran Soc o el rom Matusalem, i al qual Ayala porta anys vinculat.

L’exdiputat, advocat, expert en urbanisme i dret administratiu, va deixar el seu escó en 2016 i Urbincasa és una de les moltes empreses a les que assessora. Ha estat col·locat discretament pel Govern en el consell d’Adif, el major ens públic de despesa a Espanya, i entre altres coses, és soci i conseller de diverses filials del grup de sales de joc Orenes. Des d’octubre s’encarrega de fiscalitzar als càrrecs del PP com a president de l’anomenada Oficina del Càrrec Popular.

Francisco Cervantes, director general d’Urbincasa, explica que Ayala, amb el qual no ha estat possible contactar, “no ha intervingut” en la tramitació del projecte, que té les benediccions de l’Ajuntament de Cartagena, governat en minoria per la socialista Ana Belén Castejón , i del Govern regional del PP.

La llicència la va concedir el passat 20 de desembre l’llavors regidor de Desenvolupament Sostenible del municipi, María José Soler, del partit independent Moviment Ciutadà (MC), socis de Govern de l’alcaldessa fins al 8 de gener. Segons L’Opinió de Múrcia, la tramitació del projecte es va dur a terme durant el mandat de l’anterior regidor, José López (MC).

Fonts del consistori de Cartagena indiquen que el permís a Urbincasa és “un acte reglat”, ja que es tracta d’un sòl urbà estableix un pla parcial que data de 1987, l’únic vigent ja que l’aprovat el 2012 pel PP va ser tombat per la justícia. L’ajuntament afegeix que, a l’estar el desenvolupament ubicat a primera línia de platja i al costat d’una zona protegida, va requerir informe favorable de l’Oficina d’Impuls Socioeconòmic del Medi Ambient del Govern de Múrcia. Aquest departament no ha respost a les preguntes de eldiario.es sobre aquest assumpte.

Per obtenir el permís autonòmic, Urbincasa va contractar a un gabinet de biòlegs que va analitzar durant mesos la possible afecció sobre el vol de les aus o les plantes autòctones i va decidir, per exemple, aplicar mesures preventives com no instal·lar papereres en el complex (per evitar la arribada d’espècies no autòctones) o instal·lar enllumenat especial, explica el director general d’Urbincasa, que defineix el projecte com “molt xulo i avantguardista”.

Moratòria no aplicada

Dimarts passat, la portaveu de la marca de Podem a la localitat de Cartagena, Pilar Marcos, ha advertit el seu rebuig a la construcció “d’una altra mola d’edifici” enfront del Mar Menor i es va preguntar “on és la moratòria urbanística” al Mar Més petit que, a través d’una moció impulsada pel PSOE, va instar a aplicar fa un any l’Assemblea de Múrcia al Govern regional.

Com reconeix el portaveu del PSOE al parlament murcià, Joaquín López, “realment no hi ha moratòria” perquè l’Executiu del popular Fernando López Miras “no ha tingut voluntat” d’aplicar aquest veto a les noves construccions en aquesta zona.

La moció instava el Consell de Govern a, “mitjançant l’instrument legal que consideri oportú, suspendre cautelarment tots els desenvolupaments urbanístics que afecten directament o indirectament al Mar Menor” fins que es promulgui una llei de protecció específica. Però incloïa excepcions: “L’ampliació natural dels nuclis urbans consolidats, amb respecte als drets urbanístics adquirits pels particulars en els plans aprovats o en tràmit”. El desenvolupament de Urbincasa estaria dins d’aquestes excepcions.

La portaveu de Cartagena Sí Es Pot reconeix que el projecte de l’empresa assessorada per Andrés Ayala té “tots els permisos” i que haver-los denegat seria “prevaricació”. Matisa que el seu rebuig “és polític, no jurídic”, davant la “emergència total i absoluta” que travessa el Mar Menor i el “greu dany paisatgístic” que suposarà el projecte. Marc reclama al Govern regional una Llei Integral del Mar Menor “i un pla de gestió a què s’adaptin els diferents plans generals urbans” dels municipis de la llacuna.

Comentaris
COMPARTEIX !

Deixa un comentari

Ofertas Depilación Láser