El PP fa servir la política de la por per “activar” l’economia a les eleccions de Catalunya

Una campanya “en positiu”. Això és el que ha promès el PP de cara a les pròximes eleccions del 21 de desembre. No obstant això, el Govern ha emprès ja la tàctica de la política de la por: si guanyen una altra vegada a les formacions independentistes, no hi haurà creixement econòmic ni recuperació de l’atur.

Així es dedueix de les intervencions públiques dels membres de l’Executiu en aquesta última setmana. Va ser el mateix Mariano Rajoy el primer a marcar la línia argumental. “Si comença la normalitat, la previsió de creixement passarà d’un 2,3 a entre un 2,8 o un 3%”, va augurar dimarts en una entrevista a la Cadena Cope. En la seva conversa amb Carlos Herrera, a més, el president del Govern va demanar a tots els espanyols que no boicotegin els productes catalans ( “si no, els empresaris catalans pateixen dues vegades”, va argumentar) i ha desitjat que tornin totes les empreses que, gràcies a un decret de Moncloa, van canviar la seva seu social i fiscal i van sortir de Catalunya en qüestió d’hores.
L’endemà va ser el titular d’Economia qui va seguir carregant contra els mals que la “crisi” catalana havia provocat en el sector. “Si el tema de Catalunya no estigués sobre de la taula, la prima de risc espanyola estaria més baixa: en comptes de en 115 punts bàsics, estaria a l’entorn dels 85 o 90 punts”, ha assegurat. I va ser fins i tot més enllà: “Si no haguéssim tingut aquesta situació, les agències de ràting haurien elevat la nota d’Espanya i estaríem en notable o notable alt”, ha sentenciat Luis De Guindos en la seva compareixença a la Comissió d’Economia del Congrés. Com Rajoy, va augurar també un creixement del 3% per al 2018, ja que confia que els comicis del 21-D “donin un respir i un clima de major normalitat” a la situació actual.

Ja el divendres va ser el portaveu de l’Executiu central l’encarregat de presumir dels informes de l’OCDE i l’FMI sobre les perspectives de l’economia espanyola. “Espanya és el país que més ha reduït la taxa d’atur en l’últim any”, va dir parafrasejant la ministra del ram, Fátima Báñez, dies abans. “S’ha reduït l’atur en 603.000 persones, el que suposa el 17,8% del descens de l’atur a tot el conjunt de l’OCDE”, va seguir Íñigo Méndez de Vigo, augurant que el Govern complirà la seva previsió d’aconseguir 20 milions de treballadors en l’any 2020.

De la mateixa manera, el també titular d’Educació es va vanagloriar de les previsions del Fons Monetari Internacional, que situa en el 3,1% el creixement d’Espanya el 2018, molt per sobre del 2,3 enviat pel Govern a Brussel·les. “El president ja va celebrar la previsió dient que fins i tot podria arribar al 3% si es normalitza la situació política a Catalunya”, va recordar Méndez de Vigo. I va afegir: “En aquest cas, l’economia espanyola tornaria a crear més de 500.000 llocs de treball”, va prometre.

Davant d’aquestes xifres, el portaveu governamental va relatar just les contràries: les que, segons ell, ha provocat l’actitud del Govern de Carles Puigdemont i Oriol Junqueras intentant proclamar una declaració unilateral d’independència (DUI) a Catalunya. “La rebaixa de les previsions del Govern enviades a la Comissió Europea contenen la influència de la situació política de Catalunya: la incertesa i la inseguretat jurídica van tenir impacte a Catalunya i ho segueixen tenint”, ha afirmat. Després, va enumerar les 2.500 empreses que havien sortit d’aquesta comunitat, la caiguda de l’ocupació hotelera (un 7% en ocupació i un 13% en facturació, segons les seves xifres), la de les vendes (entre un 20 i un 30%) , la del sector tèxtil i la venda d’automòbils (també al voltant del 30%) i la manca de confiança inversora de països com els EUA o Alemanya.

“L’atur a l’octubre va tenir la major pujada a Catalunya des de 2008 i es van perdre 1.259 autònoms mentre Madrid va guanyar 2.375”, va continuar Méndez de Vigo, encoratjant el discurs de la por. “D’aquí la importància del 21-D: Catalunya en mans dels secessionistes no té futur”, va etzibar des de la seva tribuna a la Moncloa. “Es tracta de recuperar el dany causat. Hem perdut cinc anys. No perdem quatre mai”, un míting.

No és la primera vegada que el Govern fa servir l’economia per acovardir l’electorat … o a l’oposició. El PP, que sempre s’ha titllat a si mateix com el millor “gestor”, va usar també aquesta excusa per intentar pressionar el PSOE perquè donés suport als pressupostos generals de l’Estat -PGE- del 2017. No ho va aconseguir, però aquest mateix argument farà servir ara el ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, per tornar a convèncer el PNB de cara a l’aprovació dels comptes del 2018, que ja arriben amb retard: “Tenir uns pressupostos és bo per a tothom, no només per al Govern”, defensa.

Abans d’això, l’Executiu de Rajoy va usar la política de la por per alertar, abans de les eleccions del 26-J, dels “efectes negatius, profunds i intensos” -en paraules de De Guindos- que tindria un Govern de Podem. I, més recentment, tant per carregar contra la celebració del referèndum de l’1-O o, fins i tot, per defensar l’aplicació de l’article 155 de la Constitució a Catalunya. De no fer-ho, deia l’exposició de motius de l’acord, la possible independència de la comunitat comportaria un “empobriment de l’economia d’entre el 25 i el 30%.

Així les coses, tot apunta que bona part de l’argumentari dels conservadors de cara al 21-D estarà basat no només en la recuperació de la “normalitat” i la “convivència” oa la defensa de la “llei”, la ” Constitució “i la” igualtat “i” unitat d’Espanya “. El PP, en campanya, parlarà d’economia. I molt.

Fuente : Paula Díaz Público

Comentaris
COMPARTEIX !

Deixa un comentari

Ofertas Depilación Láser