La policia eleva a set els morts per l’atemptat al pont de Londres

Una furgoneta atropella els vianants del pont de Londres i, després, en surten tres homes que apunyalen indiscriminadament altres vianants al pròxim Borought Market. La policia abat els presumptes terroristes

La cap de Scotland Yard, Cressida Dick, ha confirmat aquest matí que el nombre de víctimes per l’atac terrorista d’ahir a la nit al   pont de Londres   s’eleva ja a set. Aquest és el tercer atemptat que té lloc al Regne Unit des de finals de març, quan es va produir un de molt semblant al pont de Westminster. En aquesta ocasió, però, els terroristes eren tres i no pas un, com aleshores. La policia els va   abatre a trets. El nou cop tè lloc just quan falten   cinc dies per a les eleccions del 8 de juny i després que el passat 22 de maig una acció suicida causés  22 víctimes mortals a Manchester, en finalitzar un concert de la cantant nord-americana Ariana Grande.   Quaranta-vuit persones han resultat ferides en la nova acció. 

L atemptat es va dur a terme amb una furgoneta  que va envestir els vianants que passejaven pel pont quan  passaven pocs minuts després de les 22.00, hora local.  Posteriorment, armats amb ganivets de grans dimensions van sortir-ne i van començar a atacar tothom que tenien al seu abast, fins a l’arribada de les forces de seguretat .  A diferència del del Manchester Arena, el del pont de Londres ha estat un acte de terrorisme de ‘low cost’, com ja es coneixen aquestes accions que no requereinxen una gran sofisticació.   Niça, el 14 de juliol de l’any passat, i Berlín, el 19 de desembre, en serien altres exemples. 

A les 22.08 del dissabte a la nit, hora de Londres, una més a Catalunya, la policia ha rebut diverses trucades denunciant un atropellament múltiple al pont de Londres. El vehicle ha continuat la seva trajectòria mortal fins al turístic i molt proper Borough Market, una zona d’oci de la ciutat molt concorreguda habitualment i, més encara, un dissabte a la nit.

Vuit minuts després del primer avís forces especials de la policia han arribat al lloc dels fets i “van disparar i matar” els sospitosos, en paraules de Rowley. La BBC ha mostrat imatges d’un home estirat al terra que corresponen a un dels presumptes terroristes. En la mateixa foto, i en enregistraments penjats a Twitter s’aprecia com porta  enganxats al cos una mena de cilindres o petites llaunes de metall, o fins i tot pots d’aerosol, que podrien formar part d’una armilla explosiva. La policia ha dut a terme dues explosions controlades a la zona.

En un principi s’ha parlat d’un tercer incident al barri de  Vauxhall, al sud de la ciutat, però finalment ha quedat descartat com a atemptat. La policia ha assegurat que s’ha produït un apunyalament sense connexió amb els fets del pont de Londres i del Borough Market.

El ministeri d’Exteriors espanyol ha posat en servei un telèfon d’emergència per obtenir informació sobre els esdeveniments.

La primera ministra britànica, Theresa May, ha estat la primera a assenyalar que es tractava de “potencials atacs terroristes” i finalment, la policia ha confirmat aquest punt. A través de Twitter la Policia Metropolitana ha donat consells a la ciutadania i ha animat a buscar un lloc segur per la zona.

Les característiques de l’atac són pràcticament idèntiques a les de l’atemptat que va tenir lloc a finals de març, al pont de Westminster , quan una persona va envestir amb un vehicle quatre per quatre els vianants que hi passejaven. Arran d’això, va acabar amb la vida de sis persones en total. El terrorista que va provocar la matança va ser abatut per un dels escortes del ministre de Defensa, en aquells moments a les portes del Parlament, a on havia intentat entrar i on va apunyalar fatalment un oficial de policia.

L’àrea on ha tingut lloc l’atac és una de les més vibrants del centre de la ciutat, plena de restaurants i pubs. La policia ha procedit a evacuar-la. La circulació pel pont ha quedat suspesa en tots dos sentits, mentre els vianants i els clients dels locals d’oci de la zona l’abandonaven amb els braços enlaire. A través de les xarxes socials ja circulen moltes imatges dels moments de pànic que s’han viscut en alguns dels locals de les rodalies, després que la policia hagi ordenat, a crits, que els desallotgessin.

A primera hora d’aquest diumenge, la primera ministra May presidirà una reunió del Comitè Cobra, que vetlla per la seguretat interior del Regne Unit. Arran de l’ atemptat suïcida del Manchester Arena la ‘premier’ May va augmentar l’alerta terrorista de greu a crítica, en previsió d’un  nou atac imminent. Gairebé 900 soldats armats es van desplegar pels carrers i instal·lacions estratègiques del país. Dilluns passat, però, va rebaixar-la i els militars van començar a tornar a les casernes. El cap del Partit Laborista, Jeremy Corbyn, ha titllat l’atac de “brutal i impactant”. L’alcalde de Londres, Sadiq Khan, l’ha qualificat de “covard”, alhora que ha demanat a londinencs i als visitants “calma” i que romanguin vigilants davant noves amenaces.

Comentaris
COMPARTEIX !

Deixa un comentari

Ofertas Depilación Láser