Press "Enter" to skip to content

✅ Jaume Alonso-Cuevillas explica la definició de “Pres Polític” | Diari Català Digital

✅ Jaume Alonso-Cuevillas explica la definició de “Pres Polític” | Diari Català Digital
4.7 (93.57%) 28 vots

Jaume Alonso-Cuevillas, el popular advocat de Carles Puigdemont i Lluís Puig,  ha explicat al seu compte de twitter la definició legal de pres polític i la relació d’aquesta definició amb l’actual situació dels presos polítics catalans.

L’Assemblea parlamentària del Consell d’Europa va aprovar, en data 3 d’octubre de 2012, la resolució 1900, que duia precisament per títol en francès “La définition de prisonnier politique”, que podríem traduir com “La definició de pres polític”

Concretament, l’esmentada resolució 1900 estableix que una persona privada de la seva llibertat individual haurà de ser considerada com a un pres polític si es dona algun dels quatre següents criteris:

a)Si la privació de llibertat ha estat imposada vulnerant alguna de les garanties fonamentals consagrades al CEDH i Protocols, particularment, la llibertat de pensament, de consciencia i de religió, la llibertat d’expressió i d’informació, o la llibertat de reunió i d’associació.

b)Si la privació de llibertat ha estat imposada per raons purament polítiques, sense connexió amb qualsevol delicte.

c)Si, per motius polítics, la durada o les condicions de la privació de llibertat estan clarament fora de proporció amb el delicte pel qual la persona ha estat declarada culpable, o presumpta responsable.

d)Si, per motius polítics, ell o ella són privats de llibertat de forma discriminatòria, en comparació amb altres persones.

e) Si la privació de llibertat és el resultat de procediments que van ser clarament injustos.

Com podem veure, aquests criteris no permeten precisar amb exactitud quan ens trobem davant de un pres polític i és freqüent que la consideració de presos polítics sostinguda pels empresonats i/o els seus partidaris no sigui compartida, sinócompletament negada pel règim.

Encara que no es pugui afirmar rotundament si es compleix algun dels 3 primers criteris (doncs existeixen imputacions formals per delictes greus com la rebel·lió o la malversació), sembla que els criteris polítics han tingut preponderància en la configuració de les imputacions.

Així: 1) Els fets descrits per sustentar els càrrecs per rebel·lió i sedició troben empara en les llibertats de pensament, expressió, reunió i associació.

2) La durada de la presó provisional i, especialment, les greus penes de presó que es demanen, semblen absolutament desproporcionades amb la naturalesa dels fets.

3) La presó provisional sembla discriminatòria si la comparem amb molts altres imputats, inclús condemnats per sentència ferma, que no es troben a la presó.

Per descomptat que tot és jurídicament opinable, però en la meva (modesta però fonamentada i ferma) opinió, sí SÓN PRESOS POLÍTICS

Opinió (ja expressada i publicada al meu llibre sobre el procés) que, per cert, coincideix plenament amb la del WGAD de Nacions Unides

INVERTIR FOREX CATALUNYA ✅ | ✅ RECLAMAR GASTOS HIPOTECA ✅

Comentaris
COMPARTEIX !
  • 527
    Shares
Mission News Theme by Compete Themes.
Ofertas Depilación Láser