Press "Enter" to skip to content

✅ L’ONU afirma que la conclusió del grup que va demanar la llibertat dels presos és vinculant | Diari Català Digital

✅ L’ONU afirma que la conclusió del grup que va demanar la llibertat dels presos és vinculant | Diari Català Digital
4.8 (95.09%) 57 vots

L’ONU lamenta que Espanya “intenti desacreditar” el grup que va demanar la llibertat dels presos polítics catalans

El Grup de Treball de l’ONU sobre Detenció Arbitrària ha conclòs que la de Jordi Cuixart, Jordi Sánchez i Oriol Junqueras, va ser una detenció arbitrària. Diu, a més que el que hauria de fer Espanya és alliberar-los immediatament i compensar-los per l’any i mig que porten privats de llibertat.

Espanya ha de complir el què diu la conclusió del grup de treball segons explica la mateixa Organització de les Nacions Unides.

Les opinions del Grup de Treball sobre Detenció Arbitrària són legalment vinculants en la mesura que es basen en normes internacionals d’obligat compliment sobre drets humans.

Ara bé, els estats no sempre tenen els mecanismes interns per dur a la pràctica les indicacions dels Grups de Treball de l’ONU com també passa amb els comitès de l’ONU. El professor titular de Dret Internacional Públic de la UB i president de l’Institut de Drets Humans de Catalunya, David Bondia, explica que “a diferència dels comitès, els gups de treball no estan vinculats a un tractat internacional concret” de manera que no depenen del consentiment dels estats.

Aquesta circumstància, però, no eximiria l’estat espanyol de tractar el Grup de Treball sobre detencions arbitràries de la mateixa manera que tracta els comitès. Això és perquè una sentència del Tribunal Suprem del 2018 deixa clar que “no es pot dubtar” que els dictàmens d’un comitè “tindran caràcter vinculant/obligatori per l’estat”. Aquesta sentència s’ha d’associar a una decisió d’admissibilitat del 2009 del Tribunal Europeu dels Drets Humans que equipara aquest Grup de Treball amb el Comitè de Drets Humansi, per tant, obligaria al compliment de les seves resolucions.

Segons informa TV3, analitzant totes aquestes circumstàncies, Espanya pot decidir fer dues coses, imitar França quan l’any 2016 l’aleshores primer ministre Manuel Valls va haver d’accedir a alliberar Mukhtar Ablyazov, un opositor del Kazahstan detingut arbitràriament; o fer com el mateix Valls suggeria aquesta setmana als micròfons d'”El matí de Catalunya Ràdio”, on apostava per ignorar les resolucions d’aquest grup de treball.

És cert que les conseqüències que pot tenir per Espanya l’incompliment de les recomanacions d’aquest grup de treball són més aviat estètiques. El portaveu de l’Alt Comissionat de l’ONU per Drets Humans, Cristophe Peschoux, assegura que no hi ha cap sanció.

“Malauradament no hi ha conseqüències per l’estat que ignora les seves obligacions en matèria de drets humans internacionals. Les opinions del Grup de Treball no es poden imposar. Això demostra la debilitat de la llei internacional en general”

Espanya, doncs, podria no aplicar les recomanacions de l’ONU tot i que en aquest cas entraria en controvèrsia amb el mateix estat. Això és perquè l’any 2015, una resolució del mateix Grup de Treball exigia al govern de Veneçuela que alliberés l’opositor Leopoldo López. Tant el PSOE com el PP van demanar aleshores que Caracas deixés López lliure atenent els requeriments del mateix grup que ara demana la llibertat de Sànchez, Cuixart i Junqueras.

✅ RECLAMAR GASTOS HIPOTECA ✅

Comentaris
COMPARTEIX !
  • 1.5K
    Shares
Mission News Theme by Compete Themes.
Ofertas Depilación Láser