Press "Enter" to skip to content

Trapero afirma que la secretària judicial podia sortir de forma segura per la porta d’Economia

Trapero afirma que la secretària judicial podia sortir de forma segura per la porta d’Economia
4 (80.51%) 39 vots

Aquest dimecres declara un dels testimonis més esperats en el judici del procés: el del major dels Mossos d’Esquadra, Josep Lluís Trapero, que trenca el seu silenci després de mesos. Trapero ha iniciat la seva compareixença dient que declararia, la qual cosa podia no fer perquè té una causa oberta contra ell, a l’Audiència Nacional, també per rebel·lió.

Trapero ha assegurat que durant la jornada del 20S, el titular del jutjat número 13 li va trucar només una vegada i no es va identificar com a tal, sinó com a jutge d’incidències, i li va traslladar que la secretària judicial d’aquest jutjat de Barcelona, Montserrat del Toro, no podia sortir de l’edifici, la qual cosa, ha admès, el va “sorprendre” perquè “no era la percepció” ni “coincidia” amb la que “teníem des del CECOR”, el Centre de Coordinació.
 

Sortida segura per la porta principal d’Economia: els dos cordons

En qualsevol cas, ha assegurat que en garantien la sortida per la porta principal de la Conselleria d’Economia de manera segura. Per fer-ho possible, van començar a muntar un cordó amb voluntaris, i dins d’aquest, la intenció era que entre 15 i 20 agents de paisà que ja eren dins del Departament i agents de la BRIMO fessin un altre cordó per protegir la comitiva judicial i evitar que hi hagués contacte entre els manifestants i els agents. Ha qualificat la sortida de “segura; si no, no ho hauríem plantejat”.

Trapero considera que  “el passadís de voluntaris no és incompatible amb el cordó policial i ha recordat que “hi havia prop de 300 efectius dels Mossos d’Esquadra als voltants del Departament d’Economia”.
 

La sortida pel terrat, per estalviar temps

Finalment, es va optar per l’opció de sortir pel terrat, que el major dels Mossos ha justificat per “estalviar temps de tornar a organitzar el cordó”.

“El motiu de la sortida de la secretària judicial pel terrat no respon al fet que nosaltres considerem que fos insegur el cordó, el motiu és que quan jo rebo la trucada del jutge cap a les 23.00, el cordó s’ha desmuntat.  Quan parlo amb el jutge, em diu que facilitem la sortida a la secretària. Per a nosaltres és la primera notícia que la seva feina s’ha acabat. M’informen del meu equip que han trobat una sortida alternativa. Arran de la trucada, demano que es parli amb la secretària i que li ofereixin aquella sortida i si li sembla bé. La raó d’oferir-li aquesta opció era per no haver d’esperar que s’hagués de tornar a muntar el cordó”.

En qualsevol cas, ha desmentit que la secretària judicial sortís camuflada amb el públic del teatre.

“No és veritat que la secretària sortís camuflada amb el públic del teatre. En aquell moment,. un comandament del meu equip em diu que no els donaven permís per sortir”.

L’excap dels Mossos ha manifestat que estava completament informat de la situació gràcies a l’intendent dels Mossos Xavi Pastor, és qui anava amb la secretària, i que n’assumia la responsabilitat.

” Xavi, la responsabilitat és meva, no preguntis més. Agafa la secretària i surt, i si després hi ha algun problema jo assumiré la responsabilitat.”

En permanent comunicació amb la Guàrdia Civil

El major dels Mossos ha afirmat en el judici que durant el 20S va estar en permanent comunicació amb la Guàrdia Civil.

“Jo tenia al davant el comissari Ferran López. Va parlar desenes de vegades amb el comandament de la Guàrdia Civil.”

Abans, Javier Ortega-Smith, de Vox, li havia retret com podia ser que trigués 16 hores -les del registre- a comunicar-se amb l’òrgan judicial” i Trapero li ha respost que la comunicació amb l’òrgan judicial era responsabilitat de la Guàrdia Civil.

“Nosaltres vam estar parlant contínuament amb la Guàrdia Civil. Amb l’òrgan judicial hi vaig parlar una vegada i va ser per iniciativa meva.”

A preguntes de l’acusació popular, Trapero ha començat explicant que durant la jornada del 20 de setembre el conseller Joaquim Forn el va avisar que Jordi Sànchez li trucaria per oferir-se a mediar “en allò que estava passant davant de la Conselleria” d’Economia.

“El 20S, va ser el conseller Forn qui em va dir que el Jordi Sànchez em trucaria. La trucada va trigar molt. Les primeres converses amb Sànchez van ser per posar en contacte els nostres operatius. Les trucades tenien aquest objectiu. Cap a les 13.00 els vam demanar que ens ajudessin a fer un cordó previ al que havia de ser un cordó policial per on havien de transitar els detinguts cap a a la Conselleria d’Economia”.

L’excap des Mossos ha insisitit que des de l’ANC es volia garantir la sortida de la comitiva judicial i que va parlar amb Sànchez perquè ajudés els Mossos a fer un cordó de voluntaris perquè hi poguessin passar els detinguts durant els registres d’aquell dia.

Ni amistat ni enemistat amb cap dels processats

Trapero ha començat la seva compareixença assegurant que no té ni amistat ni enemistat amb cap dels processats. La seva advocada, Olga Tubau, ha volgut fer uns aclariments previs, però el jutge Marchena ho ha impedit i li ha recordat que és tercera part implicada i que només pot assessorar l’excap dels Mossos en els seves respostes.

Comentaris
COMPARTEIX !
Mission News Theme by Compete Themes.
✅ RECLAMAR GASTOS HIPOTECA ✅Ofertas Depilación Láser