Press "Enter" to skip to content

Turull:”El govern d’Espanya, menys política, està disposat a fer de tot. Recorda allò de: ‘això la fiscalia t’ho afina’?”

Puntuació dels lectors

Aquest dimarts a les 10 del matí s’ha reprès el judici al procés independentista amb la declaració de l’exconseller Jordi Turull.

Al principi de la seva declaració, Turull ha confirmat que contestarà a les preguntes de la Fiscalia i de l’Advocacia de l’Estat, com ja va fer Joaquim Forn dijous passat, però no a Vox.

Respon en castellà

A l’inici de l’interrogatori, Turull ha dit que volia respondre en català, però que com que no hi ha traducció simultània, respondrà en castellà.

L’exconseller ha dit que no ho volia per qüestions sentimentals, en referència a l’argumentació donada la setmana passada pel president del Tribunal, Manuel Marchena, sinó perquè considerava que s’expressaria oralment molt millor en català.

“Això no s’aguanta per enlloc”

Turull ha rebutjat la formulació de moltes de les preguntes del fiscal, Jaime Moreno, i ha afegit que l’escrit d’acusació de la fiscalia fa aparèixer el procés independentista de sobte:

“Aquest procés, en el seu escrit d’acusació, vostès el situen en que un un dia s’encén el llum i aterra i cau sobre taula un llibre blanc. Pam! Això no s’aguanta per enlloc.”

L’exconseller ha assegurat que en aquest relat hi falta allò principal, que és el moviment independentista que, ha assegurat “va de baix a dalt”:

“Els ciutadans de Catalunya no són ovelles, no són gent que està militaritzada i se’ls diu: “Aquí, allà…”. No, no és això. La gent a Catalunya, sigui independentista o no ho sigui, sigui d’extrema dreta o extrema esquerra, del cent, té criteri. Som al segle XXI.”

“Ho dic perquè es parla de la gent en un sentit que suposa desconèixer absolutament a Catalunya i el moviment independentista. El moviment independentista a Catalunya va de baix a dalt.”

El president del tribunal, Manuel Marchena, ha recriminat a Turull perquè, ha assegurat, no s’estava limitant a respondre les preguntes:

“Senyor Turull. Vostè té dret a contestar, a no contestar, a matisar, a rebutjar qualsevol pregunta que se li formuli, però el que tampoc és correcte és que vostè ara aprofiti una pregunta del ministeri fiscal per fer al·legacions que podrà fer en el seu moment, quan tingui el dret a l’última paraula, quan el seu advocat elabori l’informe final.”

“Fer un referèndum es va despenalitzar”

Turull s’ha queixat que l’estan acusant d’organitzar un referèndum, que ja no és delicte:

“A nosaltres no se’ns podia denunciar per fer un referèndum perquè un referèndum es va despenalitzar expressament. No és allò d’interpretar, no, no, s’estimba el 2005: organitzar un referèndum per part de qui no té les competències no mereix retret penal.”

“Abans era al Codi penal i es va treure. I es va treure. Llavors, què fa el govern de l’estat? Doncs va per la via de “anem a suspendre”, “modificarem el TC perquè pugui tenir un acte coercitiu, i si se’ns persegueix penalment és perquè, al final, el que estem fent és una cosa que no mereix retret penal.”

“El govern d’Espanya, menys política, ha fet de tot” Turull ha acusat al govern espanyol de no fer política: “El govern d’Espanya, menys política, està disposat a fer de tot. Recorda allò de: ‘això la fiscalia t’ho afina’?”, en canvi, ha afegit, “nosaltres defensem que la gent voti”.

“Intentar generar violència a Catalunya és operació fracàs” Jordi Turull ha defensat que presentar la societat catalana com a violenta és “delirant”. Aquesta ha sigut la resposta de Turull sobre el tema de la violència:

“Encara que s’intenti generar tensió i violència, qui ho intenti a Catalunya, ara, abans i després, és operació fracàs. La violència no va amb cap formació política a Catalunya. Qualsevol partit polític, per noble que sigui la causa, només que insinuï que per aconseguir aquest objectiu es necessita una violència passiva petita, és operació fracàs. Som el país de Pau Casals, i per un relat que es vulgui introduir, ho sento, però s’entén que, per molt que es presenti a la societat catalana com a violenta, aquest relat no té sentit i no s’aguanta per enlloc.És més, és delirant.”

Comentaris
COMPARTEIX !
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Ofertas Depilación Láser