Press "Enter" to skip to content

La Justícia dóna la raó a la Generalitat i certifica el fracàs de les ‘beques Wert’ per espanyolitzar alumnes catalans

Puntuació dels lectors

La Generalitat de Catalunya no haurà de fer-se càrrec de la factura de l”pla Wert’ per escolaritzar nens en castellà en centres privats. Cinc sentències dictades en l’últim mes donen la raó a l’administració catalana i rebutgen que s’hagi de compensar cinc famílies que es van acollir a un pla posat en marxa el 2013 per accedir a educació en castellà en centres privats a càrrec de les arques públiques: les sentències arriben després que el Tribunal Constitucional anul·lés el model al febrer d’aquest any.

Són cinc sentències idèntiques de la secció sisena del contenciós-administratiu del Tribunal Superior de Justícia de Madrid dictades entre setembre i octubre d’aquest any: anul·len la decisió del Ministeri d’Educació dereconocer a cinc famílies aquestes compensacions de les despeses d’escolarització privada dels seus fills en castellà. Famílies que van decidir acollir-se a aquest sistema ideat per l’exministre José Ignacio Wert i que al final obligava a la Generalitat a fer-se càrrec.

Les conegudes com a ‘beques Wert’ instaven a les famílies catalanes a matricular els seus fills en centres privats si era l’única oferta educativa en castellà per a ells, pagant les famílies per avançat però prometent que després la factura seria abonada primer per l’Estat i després per la Generalitat. El resultat va quedar molt allunyat d’una demanda massiva: es van sol·licitar poc més de 150, es van concedir mig centenar i l’executiu català va recórrer 149 expedients. La Justícia va paralitzar les deliberacions fins que el Tribunal Constitucional es va pronunciar al febrer, anul·lant el sistema per envair competències educatives regionals.

Ara és el Tribunal Superior de Justícia de Madrid el que ha començat a tombar aquestes resolucions d’Educació que reconeixien la compensació a les famílies, calculant de moment 5 recursos de la Generalitat. Des de l’administració catalana asseguren a SER Catalunya que, a més de les cinc sentències que han arribat a aquesta redacció hi ha almenys trenta casos més en què els tribunals els han donat ja la raó.

Repartiment de competències

Les tres magistrades i els dos magistrats del TSJM que estan dictant aquesta cascada de sentències fan servir sempre el mateix argument, referint-se a la sentència del Constitucional que va tombar el sistema: “Asumiendo en su integridad todos los anteriores argumentos totalmente traspasables al procedimiento que nos ocupa por su similitud, el recurso debe ser estimado”.

El ple del Tribunal Constitucional va anul·lar els articles de la LOMCE que pretenia, en paraules del mateix Wert, “espanyolitzar els alumnes catalans”, ja que “no respecta el repartiment de competències entre l’Estat i la Comunitat Autònoma” en referència a la capacitat que donava a l’Alta Inspecció ministerial per decidir sobre l’escolarització d’aquests alumnes i el seu finançament.

Sis mil euros

Les famílies han de ser, per tant, les que finalment es facin càrrec d’aquesta factura que segons les xifres que va oferir en el seu moment el Ministeri d’Educació van ascendir a 6.057 euros anuals, a l’espera de saber què passa amb les que ja van cobrar l’ajut. Per quan aquest model va ser tombat pel Constitucional, les dades d’Ensenyament reflectien que el xec havia estat aprovat per mig centenar de famílies d’un total de més de 150 sol·licitants.

En la sentència, el Tribunal Constitucional va especificar que la nul·litat no afectaria aquelles ajudes econòmiques que ja haguessin estat efectivament pagades, però per llavors l’Estat no havia detret ni un sol euro dels comptes catalans.

Comentaris
COMPARTEIX !
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Ofertas Depilación Láser