Press "Enter" to skip to content

Noruega denuncia que Espanya va vendre-li una fragata defectuosa que s’ha enfonsat

Segueix-nos a Facebook!
Comparteix
2133Shares

Noruega culpa Espanya de l’enfonsament d’un vaixell de guerra, model KNM Helge Ingstad (F-313), després que aquest patís un xoc a alta mar amb un petrolier a principis de novembre.La comissió d’investigació del sinistre assegura que ha detectat un error “crític” en el disseny de l’embarcació, que hauria precipitat el seu final dramàtic.

La investigació noruega culpa Navantia (empresa espanyola) l’enfonsament de la fragata KNM Helge Ingstad (F-313) després de topar amb un petrolier el passat dia 8 de novembre. La Comissió d’Investigació d’Accidents de Transport assegura haver detectat un error “crític” en el disseny del vaixell, lliurat per la drassana espanyola el 2009, Navantia assegura que no ha rebut comunicació oficial de l’informe ni ha pogut participar en la investigació. Experts militars navals qüestionen la versió noruega i subratllen que l’accident es va deure a una negligència.

L’informe preliminar de la comissió assegura que la decisió estaria relacionat amb l'”estanquitat” de la Helge Ingstad i podria repetir-se en les cinc fragates construïdes en la primera dècada d’aquest segle per Navantia per a la Marina noruega per uns 1.500 milions d’euros. La comissió sosté que la sentència “no està en conformitat amb l’estàndard d’estabilitat contra danys requerit” i assumeix que “això afecta també a les altres quatre fragates de la classe Nansen”, de 5.300 tones i 143 metres d’eslora.

L’estanquitat dels compartiments garanteix que, en cas d’obrir-se una via d’aigua, aquesta no inundi la resta del vaixell, provocant el seu enfonsament. Segons un annex a l’informe preliminar, la inundació va afectar tres compartiments (la cambra de generadors de popa, les cabines de la tripulació en coberta i els magatzems). Inicialment la tripulació va creure que el vaixell podria mantenir-se, però en advertir que l’aigua queia des de la cambra de generadors al d’engranatge pel forat de les hèlixs i que aquest s’inundava ràpidament, va optar per l’evacuació.

“Es va descobrir que l’aigua es colava per l’eix en una altra sala. No eren hermètiques”, va dir en roda de premsa Kristian Haugnes, membre de la comissió, que va admetre que la investigació està encara en fase preliminar i que” les circumstàncies podrien ser objecte de més indagacions”.

L’accident, en què van resultar ferits lleus vuit dels 136 tripulants de la fragata, es va produir en la matinada del passat dia 8, a la costa oest de Noruega, al nord de la ciutat de Bergen, quan el vaixell tornava a la seva base després d’haver participat en l’exercici Trident Juncture de l’OTAN. Tot i que les circumstàncies del sinistre no s’han aclarit, les fonts consultades per EL PAÍS expliquen que la fragata i el petrolier, que es van trobar de front a l’interior del fiord, van intercanviar missatges abans de xocar. El capità del petrolier va indicar al de la fragata que caigués a estribord (dreta), però aquest es va negar al·legant la proximitat de la costa (900 metres). Els dos vaixells van mantenir el seu rumb sense alterar-i, en l’últim moment, la fragata va caure a babord (esquerra), el que va precipitar el xoc.

La fragata, a més, anava a gran velocitat (17,5 nusos) i amb l’AIS (Sistema Automàtic d’Identificació) apagat, tot i navegar en aigües restringides. Es tracta, segons les fonts consultades, de greus negligències en la maniobra del vaixell. La fragata es va enfonsar una setmana després de la col·lisió, fracassant tots els intents per mantenir a flotació.

L’anunci de la comissió d’investigació va ser rebut amb estupor per Navantia. “No tenim comunicació oficial de l’informe, no s’han dirigit a nosaltres per consultar les possibles causes ni hem participat en cap de les actuacions”, va explicar una portaveu.

“Navantia es va oferir des del principi per col·laborar amb l’Armada noruega en qualsevol cosa que fos requerida. Analitzarem les circumstàncies i les hipòtesis que s’han fet públiques”, ha afegit. En tot cas, segons la drassana pública, “el disseny compleix amb totes les certificacions i satisfà les condicions d’estanqueïtat aplicables a vaixells militars”.

L’estanquitat del buc, afegeixen els mateixos experts, s’ha de comprovar abans del seu lliurament, no només per Navantia sinó pels inspectors de la mateixa Armada noruega. Aquestes fragates disposen, a més, d’un sistema de tancament d’escotilles per reforçar l’estanquitat quan naveguen per zones on hi ha risc de col·lisió.

Comentaris
Comparteix
2133Shares
Ofertas Depilación Láser El Financial Times tria Catalunya com la millor regió del sud d’Europa per invertir
2133Shares