Press "Enter" to skip to content

Bitcoin es desploma i perd un quart dels seus “miners” en l’últim mes

Puntuació dels lectors

Després de superar els 570.000 milions d’euros evaporats la setmana passada, Bitcoin ha perdut un altre 20% de valor, arrossegant la resta de moneda digital i elevant les pèrdues fins als 600.000 milions d’euros. Amb cada Bitcoin valorat en aproximadament uns 3.300 euros, als “miners” els està deixant de ser rendible les seves operacions.

Les monedes digitals requereixen una xarxa distribuïda d’ordinadors capaços de donar per vàlides cadascuna de les transaccions realitzades i afegir-les al full de comptabilitat global que manté un historial de tots els pagaments realitzats. En tenir tots els membres la mateixa llista de transaccions, i en estar cadascuna signada i xifrada, en teoria es fa impossible crear enganys. Aquest procés de verificació i manteniment general de la cadena de blocs es diu “minar”, i requereix una quantitat de processament lliurada de manera “altruista” a la xarxa, que és recompensat atorgant nous bitcoins als seus participants sota certes condicions.

Taxa de càlculs realitzats per generar nous bitcoins


Taxa de càlculs realitzats per generar nous bitcoins (Blockchain.com)

Aquestes condicions són les que s’estan endurint amb el pas del temps, i només són rendibles en determinades zones geogràfiques amb un preu de l’electricitat prou baix. Sense la possibilitat d’aconseguir beneficis, molts d’aquests miners, especialment grans companyies i organitzacions, comencen a apagar les seves màquines per reduir costos o, directament les venen.

Al març, quan Bitcoin va caure per sota dels 7.000 euros, molts analistes van començar a donar la veu d’alarma. A aquests preus el minat deixava de ser rendible per a molts actors. Uns mesos més tard el valor de Bitcoin s’ha reduït a la meitat i els beneficis són més esquius. Al contrari que al març, la retirada de miners és evident en els registres públics de Bitcoin: el ritme de les operacions s’ha reduït un 25% en l’últim mes. Aproximadament 1 de cada 4 màquines dedicades a Bitcoin ha estat apagada

El 25% dels miners ha abandonat el vaixell de manera temporal o definitiva en l’últim mes

La xifra real és difícil de calcular a causa que els algoritmes endureixen les condicions de minat amb el temps, i cada mes que passa el col·lectiu miner necessita fer més operacions per aconseguir una mateixa quantitat de Bitcoin. Amb la reducció del seu preu constant durant 2018 i sense res que indiqui un torna de fulla en el futur immediat, els incentius desapareixen.

La majoria de miners encara aguanta, esperant que les seves operacions encara que tinguin un valor net negatiu ara mateix, siguin recompensades amb una pujada futura del valor de Bitcoin. Al cap ia la fi necessiten convertir aquestes monedes digitals per altres monedes tradicionals per comprar les màquines i pagar l’electricitat que consumeixen. Un altre motiu per a “aguantar” és que a mesura que altres abandonen, és més probable que el sistema atorgui noves monedes als que segueixen treballant, un perillós joc de cadires en el qual es mouen milions d’euros cada dia.

No poden pagar l’electricitat que consumeixen amb els diners generats generant Bitcoin

Les grans inversions en els dispositius especialitzats per minar moneda digital són comuns en aquest sector, que ha anat rebent amb braços oberts qualsevol nova invenció capaç d’executar els algoritmes concrets de forma més eficient. Durant els primers anys van ser les targetes gràfiques, però progressivament van ser substituïts per processadors especialitzats coneguts com ASIC (circuit Integrat per a aplicacions específiques, per les sigles en anglès). Molts d’aquests ASIC tenen data de caducitat: quan surten models més eficients, els miners ràpidament els descarten per comprar altres.

La competició per aconseguir les noves emissions de Bitcoin i altres monedes digitals és ferotge, però les seves recompenses poden ser milionàries en omplir la cartera virtual dels seus amos de més i més d’aquests valors virtuals. Potser en el futur s’aconsegueixi un avanç tecnològic que redueixi el cost de generar noves monedes virtuals.

Comentaris
COMPARTEIX !
  • 33
    Shares
Mission News Theme by Compete Themes.
✅ RECLAMAR GASTOS HIPOTECA ✅Ofertas Depilación Láser