Press "Enter" to skip to content

[VÍDEO] Un inspector de la policia sobre l’1-O: “En mis ocho años de antidisturbios, nunca había visto una masa tan agresiva”

Puntuació dels lectors

Tres policies nacionals investigats per la seva intervenció contra el referèndum de l’1-O s’han escudat aquest dijous en què van haver d’actuar amb contundència en els centres de votació, perquè se’ls havia ordenat intervenir amb la màxima celeritat i sense detenir cap dels concentrats .

Un d’ells, un inspector en cap, arriba a comparar la seva actuació a l’escola Àgora, situada al districte barceloní de Nou Barris, amb el conegut episodi de les guerres mèdiques de la “batalla de les Termópilas”, en què els grecs van triar un pas estret per resistir millor la superioritat numèrica dels perses al comandament del rei espartà Leònides.

Neguen que se’ls donés ordre de carregar

Segons han informat fonts jurídiques, l’inspector en cap i dos agents antiavalots que van intervenir per impedir el referèndum en aquest col·legi han declarat avui com investigats davant del jutge que indaga l’actuació dels policies nacionals contra l’1-O a Barcelona. La d’avui és la tercera jornada d’interrogatoris per l’actuació policial de l’1-O, per la qual fins ara estan imputats 24 agents, tot i que l’acusació popular que exerceix l’Ajuntament de Barcelona ha demanat que ho siguin altres 24.

Com en dies anteriors, els agents han afirmat avui que ni el mateix 1-O ni en les jornades prèvies al referèndum se’ls va donar l’ordre de carregar, sinó que això era una decisió que depenia de l’operatiu desplegat en el terreny i fins i tot de cada agent individualment, segons l'”agressivitat” que apreciessin en aquesta situació.

El que sí sostenen els policies és que se’ls va ordenar que actuessin amb la màxima celeritat en la confiscació del material electoral -per evitar que es sumessin més concentrats, com va passar en les protestes del 20S davant la conselleria d’Economia- i que no detinguessin cap dels concentrats.

Això els va obligar, han al·legat els agents, a intervenir amb contundència contra els concentrats, tot i que en algun cas, ha afirmat l’inspector en cap, el més adequat hauria estat practicar una detenció per resistència i fins i tot atemptat contra l’autoritat.

Massa “hostil i agressiva”

Els policies nacionals han insistit que es van topar amb una massa “hostil i agressiva” a l’escola Àgora, on alguns votants mantenien una actitud d'”odi” cap als agents i hi havia diversos encaputxats, i han afirmat que van rebre cops de paraigües a les cames. De fet, un dels agents ha precisat que en els seus vuit anys d’antiavalots, mai havia vist una “massa tan agressiva” com la dels concentrats al local de votació.

Als investigats se’ls han exhibit unes gravacions de vídeo que mostren dos agents colpejant al cap a una persona i fent la traveta a una altra que es trobava enmig de la línia policial, una actuació que l’inspector cap de l’operatiu ha dit que no va presenciar perquè es trobava fora de l’escola en aquest moment.

Investigat per colpejar amb la porra el cap d’un concentrat

Per la seva banda, l’agent que està investigat per bastonejar el cap d’un concentrat ha adduït que no va ser ell qui va causar la ferida al votant, sinó un altre policia que li havia colpejat anteriorment.

El policia imputat per la traveta al votant, per la seva banda, ha dit que es va limitar a donar-li amb la cama per efectuar un “escombrat” de la zona, atès que l’home s’havien interposat en la línia policial i el seu voluminós pes feia impossible actuar d’una altra manera per apartar.

Segons Javier Aranda, advocat dels dos agents imputats, els seus clients han demostrat davant del jutge que la seva actuació “va ser proporcionada” i que era l’única manera efectiva d’obrir-se pas entre una massa de 200 manifestants hostils.

El pas de les Termòpiles

De fet, l’inspector en cap ha precisat avui que, davant la desproporció dels seus15 efectius amb els 200 concentrats, va decidir que els antiavalots es despleguessin en un carrer estret davant d’una porta lateral del centre, emulant l’anomenat “pas de les Termòpiles”, en què els grecs van aconseguir guanyar als perses en la segona guerra mèdica, situant-se estratègicament a la part més estreta d’un congost.

L’inspector en cap ha afegit que, abans de l’1-O, se’ls van assignar a les reunions de coordinació les set escoles en què havia de dirigir l’operatiu i, per aquest motiu, en els dies previs va anar al centre Àgora a “reconèixer” el terreny i les possibilitats d’actuar.

L’investigat ha insistit que en tot moment estava en contacte amb la “prefectura d’intervenció” que coordinava l’actuació policial a Barcelona, ​​des d’on se li va ordenar retirar-se cap a les 13 hores, un cop havien actuat en tres centres de votació, encara que no ha precisat qui formava part d’aquesta.

Comentaris
COMPARTEIX !
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Ofertas Depilación Láser