Press "Enter" to skip to content

Espanya pateix un nou revés per les renovables: Condemnada per la cambra de comerç de Estocolm

Puntuació dels lectors

Espanya suma el seu cinquè laude en contra per les retallades en les renovables. L’empresa danesa Athena ha anunciat la decisió de la Cambra de Comerç d’Estocolm que condemna Espanya a indemnitzar-la amb 11 milions d’euros.

La quantitat és petita en comparació amb els 7.500 milions en reclamacions, però suposa un altre revés i va consolidant la decisió d’aquests organismes internacionals que les retallades de primes van vulnerar el Tractat de l’Energia. En els cinc laudes en contra, Espanya ha estat condemnada a pagar 368 milions més costes i interessos que segueixen corrent.

El novembre de 2015, Athena va reclamar 50 milions a la Cambra de Comerç d’Estocolm. Aquest és un dels tres fòrums en què els inversors internacionals van reclamar compensacions contra Espanya. La majoria va acudir al CIADI del Banc Mundial, però Estocolm és un altre dels fòrums. Athena, una firma d’inversió amb seu a Dinamarca, tenia 6,7 ​​megawatts de potència fotovoltaica a Espanya.

Com que és una empresa danesa a Estocolm, Espanya pot al·legar que el Tribunal de la UE ha prohibit els arbitratges entre estats membres

Segons la informació de l’empresa, el laude reconeix que Espanya ha de compensar amb 11 milions a l’empresa i cobreix les costes de l’arbitratge i danys. El president de Athena, Peter Hostgaard-Jensen, afirma a la nota: “Ens alegrem que aquest laude confirmi l’aplicació de l’Estat de dret a la UE i la protecció de l’interès legítim dels inversors”.

Segon informa ElConfidencial, han intentat, sense èxit, obtenir la versió del Ministeri de Transició Ecològica, però fonts del sector coneixedores del laude destaquen que no és de gran importància per la quantitat encara que sí perquè va consolidant la impressió internacional que Espanya va incomplir el Tractat de l’energia.

Els arbitratges internacionals no segueixen la jurisprudència, però al portar ja cinc en contra això comença a pesar. El Tractat de l’Energia és un acord signat en els noranta per garantir les inversions en aquesta matèria entre els països.

Els fons busquen en la Justícia ordinària nord-americana com embargar béns d’Espanya a l’estranger.

Espanya encara té alguna oportunitat de recórrer. El Tribunal de la UE ha prohibit aquests arbitratges dins d’Europa, en considerar que s’haurien de sotmetre al dret europeu. Espanya ja va perdre un laude a Estocolm (53 milions a Novaenergía) i la Justícia sueca va suspendre la seva execució. Més problemàtics són els arbitratges als EUA. La UE s’ha personat en l’arbitratge clau a Washington per donar suport a Espanya. Els fons ja busquen en la Justícia ordinària nord-americana com embargar béns d’Espanya a l’estranger.

El Govern de Pedro Sánchez busca com solucionar aquest problema endimoniat derivat principalment de les retallades del Govern del PP. Des que Sánchez va arribar a Moncloa, aquest és el segon laude en contra. Els laudes no reconeixen tot el que reclamen els inversors i fins al moment estan avalant algunes de les mesures d’Espanya per contenir la factura de les primes a les renovables.

Només en 2014, els consumidors van pagar 6.500 milions en primes i els arbitratges estan considerant conforme al Tractat de l’Energia la limitació dels anys de vida de les plantes o l’impost del 7%, però no altres retallades unilaterals de la remuneració. Espanya ja va guanyar dos laudes a Estocolm, però contra retallades anteriors, i en el sector consideren que són pràcticament un cas a part.

Comentaris
COMPARTEIX !
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Ofertas Depilación Láser