Press "Enter" to skip to content

[VÍDEO] Un home profana la tomba de Franco amb pintura vermella cridant “per la llibertat”

Puntuació dels lectors

Aquest dimecres al matí l’escultor gallec Enrique Tenreiro ha fet una “performance” al Valle de los Caídos: ha pintat un colom de la pau i les paraules “per la llibertat” a sobre de la làpida de la tomba del dictador Francisco Franco.

Ho ha gravat i tuitejat el fotògraf Pedro Armestre, que s’ha equivocat a l’hora d’escriure el cognom de Tenreiro:

Els vigilants del temple han retingut Tenreiro quan estava acabant l’acció. Llavors ha dit:

“Per la llibertat, i per la reconciliació de tots els espanyols. Perquè no hi hagi cap bàndol vençut. No tinc res contra Franco, només és per la llibertat.”

Per la seva banda, la galeria d’art Artbys de La Corunya ha penjat a Twitter un comunicat o “nota de premsa” que afirma que ha escrit a mà Tenreiro abans de l’acció:

“El que busco és un espai de llibertat per “la llibertat robada” a la generació dels nostres pares i avis. És el meu petit gra de sorra que espero que serveixi per alleujar els dolor dels perdedors d’una guerra civil que no s’hauria d’haver produït.”

El text també expressa l’esperança que l’acció serveixi per “tancar la ferida de molta gent que encara guarda als seus cors”, i es disculpa amb els que es puguin sentir agredits per l’acció.

“Delicte de danys amb possible agreujant d’odi”

Segons fonts de la Guàrdia Civil citades per l’agència Europa Press, aquest cos policial ha obert una investigació a Tenreiro per un presumpte “delicte de danys amb possible agreujant d’odi”.

En un primer moment Patrimoni Nacional havia dit que havien detingut l’escultor, però després la Guàrdia Civil ha assegurat que només està investigat.

Admirador de Duchamp

Format artísticament a La Corunya, Tenreiro té 49 anys, ve d’una família amb noms destacats en l’art contemporani a Galícia i ha fet abans altres accions artístiques similars.

Admirador de Marcel Duchamp, va criticar la Ciutat de la Cultura de Santiago de Compostela passejant una creu a l’esquena, simbolitzant “la creu” que suposa aquesta infraestructura per a la cultura gallega.

També ha criticat sovint la monarquia espanyola, a la qual es refereix com “els bombons”.

El debat sobre Franco

Tenreiro ha fet aquesta acció en ple debat sobre el futur del cos de Francisco Franco i la seva ubicació definitiva.

El govern de Pedro Sánchez s’havia proposat, com a mesura simbòlica prioritària, treure’l del Valle de los Caídos abans que acabés juliol.

Comentaris
COMPARTEIX !
  • 173
    Shares
Mission News Theme by Compete Themes.
✅ RECLAMAR GASTOS HIPOTECA ✅Ofertas Depilación Láser