Press "Enter" to skip to content

Flandes titlla d’acte “molt hostil” la retirada de l’estatus diplomàtic del seu delegat a Espanya

Puntuació dels lectors

El ministre-president de Flandes, Geert Bourgeois, ha titllat aquest dimecres d'”acte molt hostil” la retirada de l’estatus diplomàtic del seu delegat a Espanya, André Hebbelinck, anunciada dimarts pel Ministeri d’Exteriors en represàlia per les crítiques del president del Parlament flamenc, Jan Peumans, a la democràcia espanyola.

Bourgeois ha criticat que es tracta d’una decisió inèdita en les relacions de països de la Unió Europea i ha assenyalat la seva intenció de contactar amb l’ambaixadora d’Espanya a Bèlgica per aclarir el que ha passat i intentar que Madrid faci marxa enrere, segons recullen els mitjans belgues. “Això mai ha passat a la història de la Unió Europea, mai des de la creació de la Comunitat europea del carbó i de l’acer”, s’ha queixat en una entrevista a l’emissora pública flamenca Ràdio 1 de VRT.

El ministre d’Exteriors espanyol, Josep Borrell, va convocar dimarts per tercera vegada des de l’inici d’aquesta polèmica l’ambaixador belga a Madrid per demanar explicacions per les continuades “desqualificacions” del president del Parlament de Flandes, Jan Peumans. També li va notificar la retirada de l’estatus diplomàtic a Hebbelinck i el va advertir que no acreditarà a cap persona per ocupar el lloc d’ambaixador.

Bourgeois ha afegit que no compta amb cap notificació oficial de la decisió, que va ser traslladada a l’ambaixador belga mitjançant “nota verbal”, pel que diu no conèixer els detalls ni raons que han portat a la sanció del seu delegat.

La tensió entre Espanya i Bèlgica va començar amb una carta de Peumans a l’expresidenta del Parlament català a la presó, Carme Forcadell, en la qual el president del Parlament flamenc va posar en dubte que Espanya compleixi amb els estàndards per formar part d'”una Unió Europea democràtica”. Malgrat les queixes de l’Executiu espanyol, Peumans s’ha reiterat en les seves afirmacions en diferents declaracions a la premsa.

Fins ara la postura oficial de Bèlgica ha estat la de prendre distància i deixar clar que la política exterior la fixa el Govern federal i no el president del Parlament de Flandes, al qual no ha transcendit que hagi traslladat cap missatge arran del malestar expressat per Espanya.

Dimarts, el Govern belga va tornar a mantenir-se al marge de la polèmica oberta entre Espanya i les autoritats flamenques per les crítiques d’aquestes a la resposta de l’Executiu espanyol al conflicte a Catalunya.

El ministre Borrell s’ha referit aquest dimecres a la polèmica al Congrés i ha reconegut que retirar l’estatus diplomàtic al representant del Govern de Flandes a Espanya “és ja en si un conflicte diplomàtic” i ha donat per fet que “hi haurà una resposta”.

“No li traurem importància a les coses”, ha dit en declaracions al passadís del Congrés, tot just unes hores després de rebre prendre la decisió contra Hebbelinck. Borrell ha justificat la mesura que “Espanya no es pot permetre que, un cop rere l’altra, el president d’un Parlament actuant com a tal digui que som un país que ha de ser expulsat de la UE”, com ha fet en tres ocasions el de Flandes, Jaen Peumans. “Hem advertit tres vegades, i a la tercera va la vençuda”, ha afegit.

El ministre ha afegit que, a títol personal, Peumans “pot dir el que li vingui de gust” però no fer aquestes afirmacions en cartes “amb segell i capçalera del Parlament” que, segons el que ell sap, “no s’ha pronunciat sobre el tema”. “Això cap país que es respecti el pot tolerar”, ha dit.

Comentaris
COMPARTEIX !
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Ofertas Depilación Láser