Press "Enter" to skip to content

Després de fracassar dues vegades, Borrell insisteix i torna a convocar a l’ambaixador belga per les “desqualificacions” de Peumans

Puntuació dels lectors

El Ministeri d’Afers Exteriors espanyol ha tornat a convocar, per tercera vegada en menys d’un mes, l’ambaixador belga a Madrid, Marc Calcoen, “davant les reiterades desqualificacions” que el president del Parlament flamenc, Jan Peumans, “en la seva qualitat institucional”, ha expressat contra Espanya segons declaren fonts del ministeri espanyol. En un comunicat, Exteriors informa que serà el mateix ministre, Josep Borrell, el que rebi l’ambaixador de Bèlgica aquest dimarts a les 19.00 hores al Palau de Santa Cruz.

El departament que dirigeix ​​Borrell justifica la protesta per “les reiterades desqualificacions que el president del Parlament flamenc ha proferit, en la seva qualitat institucional, contra Espanya i les autoritats espanyoles”. En concret, s’afegeix a la nota, Exteriors censura les declaracions que Peumans va fer dimecres passat quan va inaugurar una exposició sobre el procés secessionista català a la seu del Parlament de Flandes titulada La revolució de les urnes.

El dirigent del partit de la Nova Aliança Flamenca (N-VA) ha considerat “inadmissible” que els líders independentistes catalans segueixin a la presó en sostenir que “tancar polítics és un acte de violència”. Ha reiterat a més que el Govern espanyol és “incapaç de complir les condicions per formar part d’una Europa democràtica”.

Peumans va rebutjar retirar “ni una sola paraula” després de la primera queixa espanyola

L’última vegada en què Exteriors va convocar l’ambaixador belga va ser el passat 2 d’octubre per les declaracions “inacceptables” per a un país “amic i aliat” com Espanya per part de Peumans sobre el procés independentista català segons explicava el Ministeri que dirigeix ​​Borrell.

En aquella ocasió, va ser el secretari d’Estat per a la UE, Luis Marco Aguiriano, el qual va rebre el diplomàtic belga, que ja va ser convocat el 20 de setembre en protesta per la carta que el president del Parlament flamenc va enviar a l’expresidenta del Parlament català Carme Forcadell. Després de la primera queixa diplomàtica, Peumans es va reafirmar en el missatge dirigit a Forcadell en què qüestionava la democràcia espanyola i va rebutjar retirar “ni una sola paraula” d’aquesta carta.

“Mantenir els polítics detinguts durant mesos és un acte fins i tot més insidiós, una prova que el Govern central a Espanya no és capaç de complir les condicions per a ser part d’una democràcia moderna a la Unió Europea”, deia la missiva de Peumans.

“Profund malestar” al ministeri d’Exteriors

La primera vegada que es va convocar l’ambaixador belga va ser la directora general d’Europa Occidental, Central i Sud-est d’Europa del Ministeri d’Exteriors la qual va traslladar el “profund malestar” per la carta del polític separatista flamenc. La N-VA és la principal força de Bèlgica i sustenta la coalició quadripartida de Govern, integrada per tres partits flamencs i un francòfon, el Moviment Reformador (MR) del primer ministre Charles Michel.

Borrell ha assegurat que la seva conversa d’aquesta tarda amb l’ambaixador de Bèlgica “tindrà una mica més de contingut” que les meres “advertències” del Govern per les “reiterades desqualificacions” a Espanya del president del Parlament flamenc. “És la tercera vegada que el president del parlament de Flandes es permet uns atacs completament inacceptables a la democràcia espanyola”, ha criticat el titular d’Exteriors.

En declaracions al final d’un acte al Ministeri, Borrell ha assegurat que, a títol personal, Peumans “pot dir el que vulgui, però com a president del parlament de Flandes no pot dir el que ha dit sobre Espanya”. Segons el ministre, Peumans ha fet uns “atacs completament inacceptables a la democràcia espanyola” i ha fet comparacions de “el que passa a Catalunya i Bòsnia, que són realitats molt diferents”.

Comentaris
COMPARTEIX !
Mission News Theme by Compete Themes.
✅ RECLAMAR GASTOS HIPOTECA ✅Ofertas Depilación Láser