Press "Enter" to skip to content

El PP presenta una nova llei que penaria amb cinc anys de presó convocar un referèndum il·legal

Puntuació dels lectors

El grup del Partit Popular al Congrés ha presentat aquest matí una proposició de llei orgànica per modificar el Codi Penal i convertir en delicte castigat amb penes de fins a cinc anys l’organització d’un referèndum il·legal. Els populars no amaguen en l’exposició de motius que la iniciativa obeeix al que ha passat l’1 d’octubre de l’any passat a Catalunya quan el llavors president Carles Puigdemont va impulsar una consulta independentista.

En l’exposició de motius de la proposta del PP es recorda que l’any 2003 es va reformar la llei penal i es va començar a castigar “amb penes de tres a cinc anys de presó i inhabilitació a l’autoritat que convoqués processos electorals o consultes populars per via de referèndum sense tenir competències per a això”. A més, amb aquesta reforma es penalitzava també als que facilitessin la celebració de les consultes i als funcionaris que facin transferències de fons a partits dissolts o suspesos.

No obstant això, “amb posterioritat, el legislador va considerar oportú despenalitzar”, afegeix el text. Els populars proposen recuperar aquests delictes per adaptar-lo així “amb rigor als esdeveniments socials que suposin un repte o amenaça als principis bàsics de convivència social” i perquè “transcorreguts més de deu anys des d’aquesta despenalització, els esdeveniments recents de la història d’Espanya demostren que la normativa actual és insuficient”, segons informa el text.

Incloure tres nous delictes

La proposta implica incloure 3 nou delictes. El primer, castigat amb pena de tres a cinc anys, el cometria l’autoritat o funcionari que convoqui eleccions i consultes sense tenir competència per a això. La comissió d’aquest delicte també comportarà pena d’inhabilitació. El segon el cometrien les autoritats i funcionaris que “faciliten” aquestes eleccions o consultes il·legals i comportaria una pena d’un a tres anys.

Finalment, les persones que participessin com a interventors o facilitessin i promoguessin aquests processos un cop ja declarats il·legals serien castigats amb una pena de presó de sis mesos a un any o una multa de 12 a 24 mesos.

Comentaris
COMPARTEIX !
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Ofertas Depilación Láser