Press "Enter" to skip to content

Recullen firmes perquè el “diputat fantasma” Manuel Valls dimiteixi a França

Puntuació dels lectors

La imminent suposada candidatura de l’exprimer ministre francès Manuel Valls a l’alcaldia de Barcelona -la decisió es coneixerà aquest dimarts- ha consumat la seva ruptura amb la política del país gal, on una campanya reclama des de fa dies que abandoni el seu escó de diputat.

L’excap de Govern sota el mandat de François Hollande va començar a teixir la seva xarxa transnacional fa prop d’un any, marcat per la seva derrota a les primàries socialistes per a les presidencials de 2017 i el rebuig del partit governamental, La República en Marxa, a incloure-li com aspirant en les legislatives.

Adscrit ara a la majoria presidencial, Valls es va presentar per lliure a aquests últims comicis i es va fer forat en el nou mapa polític francès com a diputat pel municipi d’Evry, del que va ser alcalde, però la seva creixent activitat a l’altra banda dels Pirineus ha elevat les veus en contra seu.

La campanya de recollida de signatures està encapçalada per Farida Amrani, la candidata el partit esquerrà La França insubmisa (LFI) que es va quedar a 139 vots de guanyar-li el lloc a les legislatives de juny de l’any passat. Les més de 20.000 persones que han donat suport la seva croada a internet contra el “diputat fantasma” li demanen abandonar el càrrec “per qüestió d’ètica” i de respecte a les institucions i als ciutadans.

El polític, nascut a la capital catalana fa 56 anys i naturalitzat francès als 20, va mantenir la incertesa sobre el seu futur al llarg de l’estiu i va elevar l’expectació divendres amb una foto a Twitter on es veuen dos peus sobre en un carrer barceloní sota la paraula “Barcelona …”.

El compte Valls 2019, des de la qual va convocar a la premsa per revelar si finalment liderarà una plataforma per assolir l’any que ve l’alcaldia de la seva ciutat natal, contribueix al fet que es doni per fet que s’embarcarà en la cursa a les municipals a Espanya . Valls va ser convidat per Ciutadans, que el maig passat va confirmar la seva aposta per obrir la formació a “independents” i gent “de pes”.

L’Assemblea Nacional preveu sancions en cas d’absentisme flagrant, tot i que mai han estat aplicades

A França se li retreu que la construcció d’una nova carrera política fora de les fronteres nacionals hagi anat acompanyada en els últims mesos de freqüents absències a la cambra de diputats. Des de l’estiu, segons el diari Le Figaro, l’exprimer ministre entre març de 2014 i desembre de 2016, i ex titular d’Interior en els dos anys anteriors, ha tallat vincles amb els seus suports a França.

Els diputats no tenen obligada per llei una presència mínima en l’Assemblea Nacional, però en cas d’absentisme flagrant la normativa sí que preveu sancions financeres, que no obstant això mai han estat aplicades des de la seva instauració el 1944.

Si Valls dimitís ja, el codi electoral francès estableix la convocatòria d’eleccions parcials en els tres mesos següents a la seva decisió. La llei sobre la no acumulació de mandats, que impedeix ser diputat i alcalde a la vegada, no contempla un mandat a l’estranger. Si el Consell Constitucional francès decidís aplicar-la quan Valls hagués estat ja escollit, seria reemplaçat pel seu suplent, Casa-Hélène Bacon.

Diaris com Le Figaro van recordar aquest cap de setmana que l’aposta de Valls per la Ciutat Comtal és “arriscada”. Aliè a les crítiques, el polític sembla tenir clar el seu objectiu: “L’únic que m’importa és la manera en la qual em veuen a Barcelona”, va concloure en una frase citada per aquest mateix rotatiu conservador.

Comentaris
COMPARTEIX !
  • 241
    Shares
Mission News Theme by Compete Themes.
✅ RECLAMAR GASTOS HIPOTECA ✅Ofertas Depilación Láser