Press "Enter" to skip to content

Fons internacionals posen contra les cordes Espanya perquè pagui per les retallades en energies renovables

Puntuació dels lectors

Fons de Eiser i Antin han presentat demandes davant els tribunals de Columbia (EUA) perquè s’executin els laudes arbitrals que els van reconèixer 240 milions d’euros per la retallada de primes a les renovables.

En concret, el Centre Internacional per l’arranjament de diferències sobre Inversions (CIADI) va condemnar Espanya el maig de 2017 al pagament de 128 milions d’euros més interessos pels perjudicis que la retallada de les primes a les renovables va causar a tres plantes termosolars instal·lades pel fons britànic Eiser Infrastructure. A més, al juny d’aquest any Espanya va perdre un altre arbitratge en renovables que va reconèixer el pagament de 112 milions d’euros a fons d’Antin.

Espanya encara no ha complert de forma voluntària als esmentats laudes del CIADI -que no admeten recurs- una cosa que assenyalen que no és habitual en els països d’Europa Occidental. Davant aquesta situació, tots dos fons han optat per acudir als Estats Units per aconseguir que s’executin aquests laudes, segons ha avançat avui ‘el País’, un procés que podria durar entre 10 i 12 mesos com a màxim, segons han apuntat les mateixes fonts, que indiquen que contra la sentència que dicti el jutge de l’Estat de Washington no cap recurs.

En aquest sentit, han explicat que els interessats poden optar per diferents jurisdiccions per executar els esmentats laudes del CIADI, organització dependent del Banc Mundial.A l’hora d’optar per als Estats Units s’eviten les implicacions que pot comportar el dret comunitari, es busca un estat en què hi ha certesa que hi ha béns que es poden embargar a Espanya i es compleix al conveni de Washington, han agregat.

Per executar els esmentats laudes als Estats Units, Antin i Eisder compten amb l’assessorament legal d’un bufet americà, mentre que per al procés d’arbitratge davant el CIADI van estar assessorats pel despatx Allen & Overy.

Actualment, s’estima que hi ha prop de 32 processos oberts contra Espanya per la retallada de les primes en el sector de les energies renovables que afecta la fotovoltaica, la termosolar i l’eòlica. A més, cal destacar que el maig d’aquest any el CIADI també va obligar a Espanya a pagar 64,5 milions d’euros a l’empresa Masdar, d’Abu Dhabi, per la retallada de les primes a les energies renovables.

Segons ha assenyalat en una recent entrevista amb EFE, la ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, va calcular que les reclamacions contra Espanya davant instàncies internacionals d’arbitratge per les retallades en les primes a les energies renovables superen els 8.000 milions d’euros.

Espanya és el país amb més litigiositat i arbitratge

Aquest fet ha convertit a Espanya en el país amb més litigiositat i arbitratge pendent, segons va afirmar Ribera, que ha afegit que aquestes reclamacions posen de manifest que, “quan un decideix actuar al marge del context en el qual opera, la factura pot sortir més cara que la que pretén evitar”. Segons assenyalen fonts jurídiques, les reclamacions per les retallades a les renovables feien referència a les mesures acordades pel Ministeri d’Indústria que dirigia Miguel Sebastián, així com a les posteriors polítiques del PP.

INVERTIR FOREX CATALUNYA ✅ | ✅ RECLAMAR GASTOS HIPOTECA ✅

Comentaris
COMPARTEIX !
  • 21
    Shares
Ofertas Depilación Láser