Press "Enter" to skip to content

Detinguts tres espanyols en Sant Tomé i Príncep acusats de participar intent de cop d’estat

Puntuació dels lectors

Cinc persones, entre ells, tres ciutadans espanyols, han estat detingudes fa una setmana a Sant Tomé i Príncep acusats d’un presumpte intent de cop d’estat segons han informat les autoritats santotomenses. El jutge que investiga l’aldarull ha ordenat el seu ingrés a presó. La situació al país és d’absoluta normalitat.

Segons l’agència Premsa Llatina, els colpistes tenien entre els seus plans assassinar al primer ministre Patrice Trovoada i segrestar al mandatari Evaristo Carvalho i al president de l’Assemblea Nacional José Diogo.

Segons les primeres dades de la investigació, els detinguts, portaven material bèl·lic.

L’advocat dels “mercenaris” espanyols detinguts denuncia “un tractament que viola els drets humans”

La televisió de Sant Tomé i Príncep mostrava un impressionant arsenal de guerra amb fusell d’assalt  AK-47, pistoles i equips militars, mentre denunciava, després d’un comunicat del Consell de Ministres del govern que cinc “mercenaris”, tres espanyols i dos locals “havien estat detinguts per “participar en una operació terrorista per subvertir l’ordre constitucional”.

Segons l’agència Lusa de notícies, els tres espanyols es troben en presó preventiva acusats d’intentar segrestar el president de Sant Tomé i Príncep, el líder del Parlament i de segrestar al primer ministre. Una sèrie d’acusacions molt greus per les quals el jutge Antonio Bonfim Gentil, ha decidit decretar presó preventiva per als detinguts al·legant que podrien aprofitar la seva llibertat per “obstaculitzar la recollida de proves en el procés”.

Segons ha informat EL MUNDO per fonts diplomàtiques, els espanyols no han pogut rebre la visita a la presó que avui estava prevista per la cònsol honorària al país, María Teresa Mendizábal.

L’audiència preliminar, que es va perllongar durant més de 12 hores ha resultat polèmica. Els cinc acusats, representats per un equip de quatre advocats, han denunciat “un tracte que viola dels drets humans” per part de les forces de seguretat de Sant Tomé i Príncep. A més, el lletrat que ha acudit en representació de les autoritats consulars espanyoles ha denunciat davant l’agència Lusa de notícies que no se li ha permès comunicar-se amb els seus clients perquè les seves famílies “poguessin ser posades al corrent de la situació en què es troben a Sant Tomé”. Amb la visita de les autoritats espanyoles al dilluns, els tres “mercenaris” espanyols passaran el cap de setmana en l’única presó del país. Un recinte que, segons informes del departament d’Estat dels Estats Units, es troba gairebé al límit de la seva capacitat. “Les condicions a la presó són dures a causa de la sobre població, el tractament mèdic inadequat, les infraestructures pobres i la manca de cuines però no es tracta d’un lloc que amenaci la vida”, destaca l’organisme nord-americà. Unes instal·lacions, prossegueix l’informe, amb “ventilació insuficient i altes temperatures” en què els presos preventius es troben tancats al costat dels criminals convictes i en la qual no hi ha una segregació entre els majors i menors d’edat allà empresonats.

Amb comandaments Sud-africans

Les identitats dels tres espanyols no han estat divulgades. Pel que fa als tomenses, segons el diari local Tela Non, un d’ells és Albertino Francisco, antic ministre de Joventut i Esport del govern de l’exprimer ministre Gabriel Costa. L’altre detingut va ser membre de l’anomenat Batalló dels Búfals, una unitat d’elit de la Sud-àfrica de l’apartheid que es va formar per combatre enemics del règim en les antigues colònies portugueses i va lluitar contra les forces governamentals angoleses.

Malgrat l’espectacularitat de les imatges mostrades a la televisió, la llista d’objectes apresos a què va fer referència el Govern tomense afirmar que als tres espanyols només se’ls va confiscar granades, binocles, ulleres de visió nocturna i uniformes. El Govern local va activar mecanismes d’ajuda internacional i assegura tenir el control total del país i estar en condicions de garantir la seguretat dels seus ciutadans.

En cas de confirmar-se les acusacions, seria el segon intent de cop d’estat que pateix en poques setmanes aquest país, que té en agenda eleccions generals per al 7 d’octubre. El passat 21 de juny van ser detinguts, acusats d’una altra temptativa, l’exministre i diputat opositor Gaudencio Costa i el sergent de les Forces Armades Ajax Managem, que romanen en llibertat a l’espera de judici.

Comentaris
COMPARTEIX !
  • 58
    Shares
Mission News Theme by Compete Themes.
✅ RECLAMAR GASTOS HIPOTECA ✅Ofertas Depilación Láser