Press "Enter" to skip to content

El Govern espanyol no publicarà el llistat de condecorats del franquisme “per falta de mitjans tècnics”

Segueix-nos a Facebook!
Comparteix
369Shares

El Govern espanyol diu no a l’Associació per a la Recuperació de la Memòria Històrica (ARMH). L’Executiu de Pedro Sánchez no ha admès a tràmit la seva sol·licitud per obtenir un llistat dels policies, jutges i militars, com el torturador “Billy El Niño”, amb condecoracions derivades del franquisme que impliquen una pensió. El Govern assegura que no té mitjans tècnics per extreure aquesta informació.

La petició dirigida al Ministeri de Presidència va ser presentada el passat 25 de juny, mitjançant el Portal de Transparència, per a requerir tota la informació sobre aquests funcionaris condecorats abans del 15 de juny de 1977, segons informa l’ARMH en una nota de premsa . Emilio Silva, president de l’Associació per a la Memòria Històrica, no troba explicació al no del Govern de Sánchez: “Ningú pot entendre que es premiï en democràcia a un torturador”.

L’associació volia “tenir constància” de totes aquelles persones que, amb motius similars als del “policia franquista torturador” José Antonio González Pacheco, conegut com a “Billy El Niño”, gaudeixen d’una pensió per haver exercit “funcions repressives durant els anys de la dictadura franquista”.

En la resposta oferta pel Govern, es resol “inadmetre a tràmit” l’accés a la informació perquè implica l’elaboració d’un informe “que no existeix i que exigiria la recuperació i obtenció de dades disperses” entre diferents organismes i per un període llarg de temps.

En tot cas, en la seva resposta, el Govern no tanca la porta al fet que pugui plantejar-se en el futur la possibilitat d’elaborar informació sobre les qüestions plantejades en la sol·licitud, encara que no avança cap decisió al respecte.

La ARMH estudia presentar un recurs per aquesta decisió del Portal de Transparència i per exigir de nou una informació que la ciutadania “té dret a conèixer”, ja que la falta de mitjans no figura entre les causes que poden justificar oficialment el rebuig a respondre.

Per a l’associació “costa entendre” que a la base de dades de les persones que reben una pensió no existeixi un codi per a les que tenen un increment per una condecoració i conèixer així qui, com “Billy El Niño”, tenen aquest tipus de benefici atorgat per “serveis extraordinaris”.

Les quatre medalles del torturador franquista “Billy El Niño” eren lliurades als policies per tenir “una actuació exemplar”

“Billy El Niño” està acusat de torturar de manera brutal i sistemàtica durant el franquisme i d’emprar tècniques d’interrogatori qualificades de sàdiques per les seves víctimes. El seu ‘gran treball’ ha estat premiat quatre vegades: unes medalles a la seva “actuació exemplar i extraordinària” … que a més fan que la seva pensió s’engreixi radicalment.

“Billy El Niño” no és l’únic: altres tres policies franquistes acusats de tortures tenen medalles que augmenten la seva pensió

En l’actualitat fins a quatre persones tenen medalles d’acord amb una llei franquista que premia serveis extraordinaris.

No només “Billy El Niño” ha rebut medalles que augmenten la seva pensió un 50%: a més del policia franquista acusat de tortures hi ha tres persones més. Franquistes investigats per tortures per la jutgessa Servini en la querella argentina. Dues d’aquestes medalles també augmenten la quantia de la pensió.

Comentaris
Comparteix
369Shares
Ofertas Depilación Láser El Financial Times tria Catalunya com la millor regió del sud d’Europa per invertir
369Shares